Petak 13.02.2015.
06:43
Lj. I. - Z. M. - Vesti

Priština mora da "zatvori" granice

Reuters
Evropski, a ne srpski problem: Azilanti sa Kosova

Portparolka EK Nataša Berto rekla je da vlasti u Prištini moraju da informišu svoje građane o pravima osoba koje putuju u EU.

- Mi o tome razgovaramo s kosovskim vlastima, a to je i predmet razmatranja u sklopu dijaloga o viznoj liberalizaciji za Kosovo - dodaje Berto.

Vlasti u Budimpešti su zbog priliva poslednjih meseci 43.000 lažnih azilanata s Kosova pooštrile zahteve da se spreči ulazak ilegalnih imigranata u Mađarsku i EU. Mađarska policija ih, uglavnom na putu za Nemačku, hapsi, a vlade u Budimpešti, Beogradu, Beču i Berlinu već su se u ponedeljak dogovorile o koordinaciji rada na zaustavljanju talasa imigranata.

- Razgovarali smo u Briselu kosovski premijer i ja o problemu imigranata, ali ne znam šta se sad od Srbije traži. Prvo je EU tražila da omogućimo slobodu kretanja kosovskih Albanaca, a sad bi da ih zaustavljamo. Nekada im odgovara jedan, nekad drugi princip. Neka nam pisano saopšte šta žele i mi ćemo to primeniti - rekao je srpski premijer Aleksandar Vučić.

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner najavljuje grupni povratak podnosioca molbi za azil kojima je zahtev odbijen. O tome je bilo reči i tokom jučerašnjeg susreta sa kosovskim ministrom unutrašnjih poslova Skenderom Hisenijem u Beču.
Samo u januaru ove godine je 1.029 osoba sa Kosova podnelo zahtev za dobijanje azila.

Nemci love falsifikatore

Srpskim policajcima na granici s Mađarskoj od pre dva dana pomažu pripadnici Žandarmerije, a juče je stiglo i 20 pripadnika nemačke policije, potvrdio je direktor srpske policije Milorad Veljović. Kako je Veljović rekao, oni su smešteni u Srbiji a posebno su angažovani na otkrivanju falsifikovanih viza koje poseduju pojedini migranti sa Kosova.

2024 © - Vesti online