Četvrtak 12.02.2015.
13:44
RT, Reuters

Napeto u Minsku: Putin lomi olovku usred razgovora

RT/printscreen
Putin se "malo zaigrao" olovkom

Najpre su se strasti rasplamsale nakon što je Porošenko bukvalno izjurio iz sale za sastanke nakon "veoma burne rasprave sa Putinom", kako prenose ruski mediji.

Nakon toga, ruski predsednik je nastavio razgovor sa Angelom Merkel i Fransoa Olandom, da bi u jednom trenutku polomio olovku koju je sve vreme razgovora vrteo u rukama.

I dok zapadni analitičari ocenjuju da je ovim pregovorima Rusija dobila šta je htela, Vladimir Putin najavio je prekid vatre 15. februara.

- Ovo nije najbolja noć u mom životu, ali uprkos svim teškoćama u pregovaračkom procesu, uspeli smo da se dogovorimo o glavnim pitanjima. Potpisali smo dokument o primeni sporazuma iz Minska. Drugi dokument je izjava kojom predsednici podržavaju proces - rekao je Putin.

Uspeli da barem donekle poire stavove Rusije i Ukrajine

Dogovor, koji će na snagu stupiti u nedelju, 15. februara, omogućava stvaranje šire tampon zone.

Prve tri tačke su: 1. Primirje, 2. Uklanjanje teškog naoružanja, 3. Nadgledanje OEBS-a pomoću satelita i dronova.

Prema usvojenom dokumentu, sve strane naoružane grupe, vojna oprema i plaćenici treba da napuste Ukrajinu pod kontrolom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), preneo je "Sputnjik".

Iako je prvenstveno rekao da su Ukrajini postavljeni neprihvatljivi uslovi, predsednik te zemlje Petro Porošenko je na kraju potpisao dokument o primirju.

RT/printscreen
Ili je olovka bila tanka ili je Putin bio kratkih živaca
2024 © - Vesti online