Utorak 25. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
12.12.-18.12.

Predrag Saša Danilović

Danilović je rođen je 26. februara 1970. u Sarajevu, a često je govorio da je svako leto i zimu provodio u očevom selu Zubci i majčinom Kukričje.

- To su sela u okolini Trebinja i Bileće, moji su Hercegovci. Imam rodbinu tamo, tetku, ujaka... I prelepe uspomene, Trebinje je divan grad, bio i ostao - govorio je sa dozom sete predsednik KK Partizan do juna 2015.

U Beograd je iz Sarajeva stigao sa 16 godina, ali je i pre toga video glavni grad. Bilo je to 1980, posle smrti Josipa Broza.

Majčino preduzeće organizovalo je dolazak u prestonicu zbog sahrane i tada se prvi put se sreo s Partizanovim stadionom.

- Organizovano se išlo na ispraćaj, posle smo se odmarali na livadi ispred stadiona. A bio sam navijač Partizana, ma ne možete ni da zamislite kako sam se osećao.

Kao košarkaš Bosne, Danilović nije bio zadovoljan minutažom, pa je zato prihvatio poziv Dragana Kićanovića i Duška Vujoševića da pređe u crno-bele.

- Sećam se da me je još Željko Obradović uočio u nekom kampu 1985. i poklonio mi Partizanov šorts. Onda me preporučio Vujoševiću, koji je došao u Sarajevo da bi pričao s mojim roditeljima. Uslovi su bili da idem redovno u školu, da jedem, spavam i dobijam stipendiju. Ništa avioni i kamioni. Ni trenutak se nisam dvoumio. Otac Milan nije imao ništa protiv da odem za Beograd, a majka Vuka se nećkala, ali iskreno, nisu je mnogo pitali. Poznato je šta se dalje dešavalo: otišao sam u Partizan, pauzirao godinu dana, a onda je predsedništvo Košarkaškog saveza odlučilo da me kazni na još jednu godinu bez ikakvog razloga. Zato sam otišao u Ameriku - priseća se Danilović.

Prvi put je zaigrao za Partizan 1988, a pošto je morao redovno da ide u školu da bi mogao da trenira, Vujošević ga je upisao u "Petar Drapšin".

Na početku je bio konstantan na predavanjima, ali je brzo shvatio da mora nešto da promeni.

- Nema šanse da se trenira osam sati dnevno i da se bude redovan na časovima. Spavao sam u sobici kod Partizanovog restorana na stadionu, koju sam delio s Oliverom Popovićem i njegovim bratom, pa kako se probudimo, hvatamo tramvaj i idemo do Kalemegdana. Samovoljno sam se u jednom trenutku opredelio za odmor i nisam otišao u školu sedam dana. Dule, naravno, nije znao, ali je brzo čuo za te izostanke, pa smo imali "bliski kontakt". Nisam se bunio, ali sam rekao - vanredna škola ili Sarajevo. Drugačije ne bih izdržao. Prešao sam u Višu turističku, koja mi je ostala u dragom sećanju i zbog divnih profesora. Imali su razumevanja, a ja sam polagao ispite.

Danilović je bio talentovan i za fudbal, a vrbovali su ga za još jedan sport, tada popularan u Sarajevu.

- Moj otac je posle ZOI radio u Zetri, pa sam tamo išao na klizanje. Zaista sam bio dobar u tome. Na klizalištu su tadašnji, hajde da kažem skauti, primetili nekog visokog, krakatog kako se dobro kreće, pa su hteli da me upute na brzo klizanje. Ali, već sam bio odabrao košarku i Partizan.

Igrao je i u NBA za Majami, gde se već na debiju potukao "po preporuci" Vlada Divca da u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu nijednog trenutka ne sme da dozvoli da ga neko bije.

A Danilović je već bio poznat po kratkom fitilju.

Nastavio je u Dalasu, a od aktivnog igranja oprostio se 29. novembra 2000.

Oženjen je sportskom novinarkom RTS Svetlanom, s kojom ima ćerke Olgu, juniorskog osvajača Rolan Garosa u tenisu, i Sonju i sina Vuka.

Z. Simonović

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online