Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
27.05.-02.06.

Miroslav Ćiro Blažević

- To su moji sugrađani i jedna od stranaka na političkoj sceni - u čemu je problem? - izjavio je šokiranoj javnosti.

Nadimak Ćiro je dobio po lutku iz predstave. Nije mu se sviđao jer je ime imalo pogrdno značenje. Odlaskom u Dinamo nadimak je nakratko zaboravljen, jer su ga tamo zvali Blaž. Međutim, ubrzo su ga na terenu prepoznali sugrađani iz Travnika i počeli su da mu skandiraju, pa je Blaž opet postao Ćiro.

Blažević je sa Bojne, brda koje je danas u centru Travnika. Potiče iz siromašne familije i uvek je govorio:

- Da se u mojim okolnostima rodio Fabio Kapelo, on ne bi dobacio ni do turbeta!

Legendarni trener je Hrvatskoj doneo jedan od najvećih sportskih uspeha u istoriji - treće mesto na svetu.

- Vikali su: Ćiro, pederu! Ja pobeđujem, a oni meni: Ćiro, pederu, ja treći na svetu, a oni meni: Mi smo pederi, Ćiro je naš - govorio je.

Pamti se i da je lopove, koji su mu opljačkali sef, molio da mu vrate samo Tuđmanovo pismo. Komentarišući njegovu lažnu umrlicu, pošto je snimio spot za SDSS, Blažević je rekao da ga je ona "iznenadila u pozitivnom smislu":

- Nema mnogo ljudi koji imaju tu privilegiju da čitaju svoju umrlicu. Ko god da je to napisao zahvalan sam mu. Ideja duhovita i okrutna.

Glumac i voditelj Tarik Filipović, koji ima i predstavu "Ćiro", tim povodom kaže da je poznati trener pokrenuo lavinu koja će se dobro odraziti na hrvatsko društvo.

Imao je skoro 30 ugovora u karijeri, a slava je krenula iz Švajcarske, kada je počeo da nosi beli šal, navodno po uzoru na partnera Grete Garbo, glumca Šarla Boajea.

Mnogo se raspravlja o tome kakav je Ćiro trener, ali mu niko ne spori da ume da stvori atmosferu. U Prištini je bio mesija koji je ekipu uveo u Prvu ligu noseći beli šal. Svi su ga u gradu nosili, a legenda kaže da je licencu za proizvodnju imao lično Blažević. Pričalo se da je terao igrače u crkvu, da je uveo molitve kao deo psihološke pripreme. Blažević je pojasnio:

- Trojica u timu se krste sa tri prsta, četvorica klanjaju Alahu, ostale odgajam u katoličkom duhu, zato na terenu imam tri boga uz sebe i ne mogu da izgubim.

Dok je on bio trener Dinama, nije bilo mesta za Roberta Prosinečkog. Ostaće čuvena rečenica koju će kasnije često ponavljati:

- Ako on postane igrač, ja ću pojesti trenersku diplomu.

Za Blaževića je veliki korak ka pomirenju Srba i Hrvata bio kasni dolazak Roberta Prosinečkog u Zvezdu u ulozi trenera. Osamdesetih je govorio da je dinamovac, ali da je Zvezda najveći jugoslovenski klub i jedina za koju u Evropi znaju. Nije krio da je imao veliku želju da dođe na "Marakanu", ali da ga Zvezda nije htela.

- Ne daju mi, jer sam Hrvat iz Travnika.

Još devedestetih, Ćiru je u aferi "Tapi" hapsila francuska policija zbog nameštanja utakmica. Za fudbalere stare Jugoslavije rekao je:

- Njihov problem je što brzo zadovolje ambicije. Pobede Real, ali izgube od Čukaričkog. Dođu u Rim, ali ne vide papu, već se zadovolje time što su videli Rim.

Fudbala se zasitio 2005. godine. Odlučio je da se kandiduje za predsednika Hrvatske kako bi pobedio Mesića, a na kraju je osvojio samo 0,8 odsto glasova. Ovaj Travničanin govorio je da nema ništa loše u tome što želi da bude selektor Republike Srpske i da ne bi mogao da odbije ako bi ga pozvao prijatelj Milorad Dodik. Uostalom, Blažević čita i piše i na ćirilici.

Onoliko si veliki koliko manjina možeš da štitiš u životu, zaključak je Hrvata koji podržavaju jednu od najharizmatičnijih sportskih ličnosti.
 

M. Topalović

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online