Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
11.03.-17.03.

Milorad Pupovac

Od stranačkih organa SDSS zavisi da li će Pupovčeva pretnja da srpski poslanici više neće podržavati vladu Andreja Plenkovića, zaista biti i realizovana ili je to samo tvrđenje pazara veštog političara koji godinama igra na kartu jezička na vagi.

Značajno temperamentniji od uobičajenih nastupa, Milorad Pupovac imao je u Saboru sredinom prošlog meseca, kada je hrvatskim kolegama poručio da su "neostvareni i neiživljeni pederi", koji ne mogu da shvate da ih ne ugrožavaju Srbi koji su ostali da žive u Hrvatskoj. Ovako oštar i nekarakterističan govor sadašnjeg lidera Srba u Hrvatskoj bio je isprovociran saborskom raspravom o referendumu kojim bi se manjinama oduzelo pravo da glasaju o budžetu i izboru vlade.
Lingvista i profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Milorad Pupovac politički se angažovao krajem osamdesetih godina, kada se već nazirao raspad komunističkog sistema, ali ne još i zajedničke države.

Da je gajio nadu za opstanak Jugoslavije, vidi se i iz njegovog prvog političkog angažmana u okviru Udruženja za jugoslavensku demokratsku inicijativu. Pre raspada ujdijevaca, osnovaće Ligu socijaldemokrata koja će prerasti u Srpski demokratski forum.

Početkom 1995. napušta SDF i osniva Samostalnu srpsku stranku, a uoči izbora se priključuje Akciji socijaldemokrata Hrvata i s njihove liste ulazi Sabor. Kasnije prelazi u Samostalnu demokratsku srpsku stranku zahvaljujući kojoj je nekoliko puta biran za poslanika. Srpsko narodno vijeće, kao svojevrsno krovno udruženje Srba u Hrvatskoj, osniva 1997. godine.
Pupovac među Srbima, pogotovu onim iz ruralnih krajeva, teško je prihvaćen kao nacionalni lider. Bez harizme, sa govorom tipičnog Zagrepčanina, što se pripisuje i njegovom životu u jednoj hrvatskoj porodici za vreme školovanja u glavnom gradu Hrvatske, Pupovac nije mogao ni prići popularnosti jednog razbarušenog Jovana Raškovića.

Ne samo zbog toga što je na haškoj konferenciji u jesen 1991. god. podržao nezavisnost Hrvatske, već i što je često davao većinu HDZ da formira vladu, Pupovcu su i mnogi Srbi ali hrvatska opozicija pripisivali etiketu "Tuđmanov Srbin". Zbog medijskih prozivki da se obogatio na talasu političkog balansiranja i trgovine sa srpskim nacionalnim pitanjem, bivši hrvatski predsednik Ivo Sanader je njegovu politiku sveo na "etnobiznis", tvrdeći da je "malo učinio za sunarodnike, a puno za sebe".

Svet je ugledao pre 64 godine u Ceranju Donjem kod Benkovca, u porodici sa četvoro dece. Otac Obrad je bio lokalni veterinar. Dok je studirao u Zagrebu filozofiju i lingvistiku, izdržavao se i vozeći tramvaj. Sa prvom suprugom ima Tihanu i Ozrena. Sin je oženjen hrvatskom pevačicom Vesnom Pisarović, a zaposlen je na Filozofskom fakultetu u Rijeci, neki kažu i uz malu pomoć uticajnog oca.

Pupovac sada živi u braku sa novinarkom Slavicom Lukić i to u elitnoj četvrti Gračani u Zagrebu, odakle je teško poistovetiti se sa nedaćama malobrojnih Srba ispražnjenih i siromašnih Like, Banije, Korduna...

                                                                                      J. Arsenović

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online