Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
18.03.-24.03.

Zoran Mirković

Nije ni slutio da će mu fudbal postati život kad je kao vojnik u Svilajncu sezonu 1989/90. proveo u lokalnom niželigašu Radničkom. Usledio je prvi profesionalni ugovor i tri odlične godine u beogradskom Radu. Sudbina je htela da se Mirković poveže sa Ljubišom Tumbakovićem, koji mu je i dan danas mnogo više od fudbalskog oca. Proslavljeni trener ga je doveo u Partizan sad već davne 1993. godine, odakle se zahvaljujući igrama lansirao prvo u reprezentaciju Srbije, pa u Seriju A, najpre Atalantu, a onda u slavni Juventus, na kraju i Fenerbahče, pa ponovo Partizan, gde je okončao igračku karijeru 2006. Tumbaković je imao najveći uticaj na igrački razvoj Mirkovića, a kasnije i na njegov trenerski put.

U srce svih Srba Bata je ušao u jesen 1999, kad je pred celim svetom pokazao da nikome ne da na sebe. Nesportski gest i hvatanje za međunožje Robert Jarnija u srcu Hrvatske koštalo ga je igranja na Evropskom prvenstvu 2000. godine, ali je (p)ostao heroj cele nacije, a čak je i opevan u pesmi grupe "Dobar, loš zao" - "Ljubi te Batica".

Po okončanju profesionalne karijere okušao se prvo kao funcioner, bio je direktor svih selekcija u FS Srbije, pa zatim i potpredsednik Partizana, ali je na obe funkcije brzo dao ostavke. Razlog isti - ne vidi sebe u fudbalu dalje od terena.

- Žao mi je što sam gubio vreme i pomerio se s terena. Video sam i taj drugi svet, neki drugi pogled, sa strane, i ubrzo shvatio da mi tu nije mesto. Moja komforna zona je teren - rekao je Mirković posle ta dva loša iskustva, pokazavši da nije zainteresovan da bude funkcioner.

Trenerski put je krenuo da krči u Sinđeliću 2015, a zatim se posle kratkog boravka u SAD i saradnje sa Veljkom Paunovićem ponovo priključio Tumbakoviću, ovog puta kao pomoćni trener u selekciji Crne Gore. Da se ne boji izazova pokazao je avgusta prošle godine, kad je prihvatio da mu debitantski samostalni trenerski posao bude ni manje ni više nego - užarena klupa Partizana.

Došao je u Humsku u jednoj od najtežih situacija za klub u poslednjoj deceniji, pristao da nasledi Miroslava Đukića u trenutku kad je ekipa bila i bez igre i bez kvaliteta, i bez mogućnosti da se pojača zbog prazne klupske kase. Ne samo da se nije uplašio, već je hrabro počeo da sprovodi svoju ideju. Hrabrost iz igračkih dana pokazao je i kao trener u najtežim utakmicama. Nije se branio protiv Bešiktaša u Beogradu, a Crvenu zvezdu je jesenas napao iako svestan da crveno-beli imaju mnogo bolji tim. Ni u drugom večitom derbiju njegova ekipa nije bila inferiorna, ali su usledila dva poraza i epilog koji svi znaju.

Iako je više od dve decenije javna ličnost, a uz to je od 2013. u braku sa Sanelom, najstarijom kćerkom nedavno preminule muzičke legende Šabana Šaulića, nikad nije bio tabloidna ličnost, naprotiv, vodi miran, porodični život. Posvećen je supruzi i kćerki Uni i najbližim prijateljima.

Otišao je iz Partizana uzdignute glave i čistog obraza. Njegovim odlaskom iz kluba nije izgubio samo Partizan, već i ceo srpski fudbal jer nema mnogo takvih kao što je on. Jednom rečju - ljudina.

Koliko to cene u Italiji svedoči podatak da nijedna akcija veterana Juventusa, fudbaleskih legendi, ma gde u svetu ne može da prođe bez njega...

I. Subić

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online