Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
04.03.-10.03.

Dr Miodrag Stojković

Posle nemuštog objašnjenja da se radi o rotiranju, uz saglasnost samog Stojkovića, na kraju je pao dogovor da do smene ipak ne dođe. Stojković na svom Tviter nalogu, međutim, ipak šalje manje spokojnu poruku. Poručuje da će zbog "skromnih mogućnosti, naročito nedovršenog Centra za matične ćelije u Kragujevcu, uslove za naučni rad delimično potražiti u inostranstvu", te da će od rukovodstva fakulteta zatražiti pravo na ograničeno odsustvo.

Ostaje neizvesno da li će najpoznatije domaće naučno ime koje još nije uzelo kartu u jednom pravcu, definitivno napraviti odstupnicu od rodne zemlje, jer je i ranije, kada je bilo natezanja oko novca za Specijalnu bolnicu za lečenje steriliteta u Leskovcu, doktor najavljivao odlazak iz zemlje?

Ako Stojković ode, Centar za matične ćelije neće skoro ugledati svetlost dana, uverene su njegove kolege. Roditelji koji žele da ostave genetski materijal novorođenčeta i dalje će za to plaćati bankama matičnih ćelija u inostranstvu. Parovi koji imaju problema sa stvaranjem potomstva takođe bi mogli da potegnu u susedne zemlje, jer je neizvesno kako će Specijalna bolnica u Leskovcu, još jedna zaostavština dr Stojkovića, nastaviti da funkcioniše.

Drugim rečima, odlaskom iz zemlje jedinog srpskog naučnika sa H60
naučnim indeksom koji stvara u zemlji, Srbija bi samo potvrdila kako se odnosi prema umnim glavama i kako su svetleći ukrasi na jelkama, važniji od "tamo nekih" matičnih ćelija.

Vlada uverenje da bi Stojković bolje prošao da se nije latio politike, da nije član opozicione Demokratske stranke.
Kada je na poslednjem prijemu novih akademika njegovo ime već u prvom krugu precrtano, Stojković je prozvao SANU, komisiju, ali i kolege koje su proizvedene u akademike. Pobrojao je svoje naučne radove i priznanja i uporedio ih sa njihovim.

Sa više od 200 radova na SCI listi i više od 13.300 citata u svetski poznatim naučnim časopisima i radovima, on je nepobitno veće ime u naučnom svetu, svakako jedno od najeminentnijih u oblasti matičnih ćelija na svetu.

Bio je član tima koji je izveo prvo kloniranje životinje u Evropi, a rukovodio je operacijom prvog na svetu kloniranja ljudskog embriona u terapeutske svrhe.

Ovaj rođeni Leskovčanin diplomirao je na Veterinarskom fakultetu u Beogradu, a doktorirao 1996. u Minhenu iz oblasti embriologije i biotehnologije.

Posle dugogodišnjeg istraživačkog rada u najprestižnijm univerzitetskim klinikama i laboratorijama, odlučio je da se sa suprugom i saradnicom Petrom, Nemicom, nastani u rodnom Leskovcu. Bila je to odluka sa puno iskušenja, koja ne prestaju ni danas.

Napisao je roman "Crničani", svojevrsnu istoriju svoje porodice, izbeglica sa vrelog juga Makedonije, koja je živela od duvana.

Aktivan je na Tviteru, gde uglavnom kači fotografije mališana koji su došli na svet zahvaljujući njegovoj bolnici u Leskovcu. Njegov kredo, okačen na Tviter profilu, glasi: "Prednost pametnoga je da se pravi glup. Obrnuto je teže."

J. Arsenović

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online