Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
25.02.-03.03.

Andrej Jovanović

- Kada je investicioni fond Mid Europa partners 2015. godine kupio Bambi postao sam generalni direktor holding kompanije Moji brendovi (koju čine Imlek, Bambi i Knjaz Miloš) i značajan suinvestitor u ovom uzbudljivom projektu - kaže Jovanović i dodaje da još ne razmišlja o prodaji Imleka. Trenutno mu je prioritet izgradnja najmodernije fabrike u Evropi, u Padinskoj Skeli. A Koka-Kola je pokazala interesovanje i za još jedan naš brend, Knjaz Miloš...

Ovaj uspešni biznismen rođen je 1967. godine u Beogradu, a postao je poznat kao suvlasnik kompanije za proizvodnju čipsa Marbo, najvećeg ekonomskog čuda posttranzicione Srbije.

U jednom od retkih intervjua obelodanio je da je sve uradio zajedno sa Bojanom Milovanovićem, svojim najbolji drugom još iz dana kada su igrali hokej u Partizanu.

- Boka i ja, koji smo sve ovo napravili, družimo se od moje desete, a njegove 16. godine. Od tada se ne razdvajamo - priča Jovanović.
Kako kaže, ideja za marbo čips rođena je 1994. u Atini.

- Imao samdvoje dece koja su svakog dana donosila kući iz zabavišta velike kese grickalica, i pomislio sam: "Zašto ne bismo mogli ovo da pravimo kod nas?" Krenuli smo kao biciklom na Mesec. Ništa nismo znali o tome. Uspon Marba trajao je 14 godina pre nego što je prodat Pepsiju.

Potom je usledilo zatišje tokom kog se činilo da su Andrej i Bojan odustali od biznisa i zadovoljili se krckanjem miliona. Pravi proboj Jovanović je napravio 2015. kada je sa investicionim fondom Mid Europa partners od Salforda kupio Dunav hrana grupu, stekavši tako vlasništvo nad Imlekom, Bambijem i Knjazom Milošem, koji su objedinjeni pod novom krovnom kompanijom Moji brendovi. Jovanović je postao direktor ovog holdinga.

Tu, međutim, nije bio kraj. Jovanović je i suosnivač Medigrupa, odnosno grupe privatnih bolnica i domova zdravlja. Njegova firma Deka inženjering gradila je A blok, kompleks stanova u Novom Beogradu. Hotel Hilton, koji je nikao u centru Beograda takođe je njegovo delo. Njegov je i Ikarus, ali i poljoprivredno dobro u Bačkom Magliću, odakle je krenuo s čipsom.

Jovanović je poslednje dve godine dosta aktivan i u bankarstvu. Početkom 2016, postao je suvlasnik kragujevačke KBM banke, koja je do tada bila u vlasništvu nadzornog saveta Mariborske banke. U februaru 2017. ispred Direktne banke postiže dogovor o kupovini sto odsto vlasništva Findomestik banke u Srbiji. Krajem aprila ove godine Direktna banka kupila je 100 odsto vlasništva Pireus banke a. d. Beograd.

Pre poslovne karijere bio je hokejaš u Partizanu, sa kojim je osvojio titulu prvaka SFRJ. Oženjen je, ima sina, dve kćerke i dva unuka. I dalje trenira svakodnevno, a kaže da se trudi da vreme maksimalno posveti porodici i da se njegov uspeh u poslu ne odrazi na porodični život. Najveći luksuz koji sebi dopušta je da u toku prepodneva na sat vremena isključi telefon.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online