Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
09.02.-15.02.2015.

Maja Gojković

Naime, reč je o prijavi koju je protiv tadašnje gradonačelnice Novog Sada i njenih saradnika podneo Ilija Dević, investitor u izgradnji autobuske stanice u Novom Sadu. On je 2006. godine zaključio ugovor s Majom Gojković o međugradskoj stanici, svoj deo posla je završio, ali vlast nije preusmerila saobraćaj na novu lokaciju.

Maja Gojković rođena je 22. maja 1963. godine u Novom Sadu. Otac Mita bio je advokat, a majka Savka pravnica. Završila je nižu baletsku školu i žali što nije imala predispozicije za ozbiljnije bavljenje baletskom umetnošću. Deda joj je bio pristalica četničkog pokreta Draže Mihailovića, pa je osuđen na 15 godina robije, a odležao 10.

- Sećam se priče o spasavanju 500 američkih pilota, među kojima je bio jedan koga je nekoliko dana krila naša porodica. I zato smo mi, njegovi unuci, pokrenuli proces rehabilitacije - kaže Maja Gojković.

Maja je bila radoznalo dete, ali nikada nije pravila probleme. Bila je odličan đak. Jedini nestašluk koji pamti jeste kad je belu haljinu, koju joj je otac doneo iz inostranstva, zašarenila maminim crvenim karminom. Jedna od najboljih drugarica Sanja bila je nestašnija, pa su se zajedno penjale po mozgu Sanjinom tati, čuvenom pesniku Miki Antiću.

- Čika Mika je bio nekako ćutljiv, namrgođen, ni nalik onome što je pisao. A i kako ne bi bio kada su mu se dve devojčice po ceo dan penjale po glavi - seća se Maja.

Balet je igrala kao devojčica. Iako potiče iz porodice advokata, nije želela na Pravni fakultet. Kad je imala 14 godina, roditeljima je rekla da će upisati političke nauke i da će se baviti politikom. Majka ju je preusmerila na pravni, i nije zažalila. Završila je u roku i sa 24 godine postala advokat. Još pamti prvo suđenje, na koje ju je otac prevarom poslao.

- Otišli su u sud i njega su iz dve sudnice u isto vreme prozvali. Samo mi je rekao: "Ti ćeš u onu."

Prvi novac nije zaradila kao advokat, već u srednjoj školi, kao službeni domaćin američke stonoteniske reprezentacije prilikom otvaranja Spensa. Medijima je uvek bio zanimljiv i njen privatni život, pripisivali su joj razne ljubavne afere koje je demantovala. Malo je poznato da je Maja bila u braku sa slikarom Igorom Vlaisavljevićem.

- Prvog dečka imala sam u 19. godini i to je poznati novosadski glumac Rade Čupić. A posle fakulteta upoznala sam izvrsnog slikara Igora Vlaisavljevića. Bila je to velika ljubav. Definitivno sam slaba na muškarce umetnike, valjda zbog sklonosti ka baletu. Osam godina smo živeli zajedno, a od toga tri godine u formalnom braku. U to vreme sam već bila uspešan političar, ali od svog braka nisam htela da pravim marketing.

Maja kaže da joj je žao što nema decu. Voli da radi, da izlazi da šeta ulicama Novog Sada. Naočare nosi od devete godine i ima malu kolekciju ramova. U politiku je ušla 1990. godine, kada se učlanila u Narodnu radikalnu stranku advokata Veljka Guberine. Posle debakla na prvim višestranačkim izborima, zajedno sa brojnim partijskim kolegama, među kojima je bio i Tomislav Nikolić, pristupila je Šešeljevim radikalima, navodi se u nekim njenim novinskim biografijama.

Uglavnom je bila poznata kao tvrda radikalka. Obavljala je i važne državne funkcije, od poslaničkih (kako u Skupštini Srbije, tako i u saveznom parlamentu), preko funkcije potpredsednice Veća građana Savezne skupštine, ministarke bez portfelja u republičkoj vladi, potpredsednice Vlade SRJ, do gradonačelničke pozicije.

Promenila je ukupno šest partija i danas je funkcioner SNS i predsednik Skupštine. Maja Gojković sebe opisuje kao urbanog nacionalistu, a najviše se radovala kada je pobedila za gradonačelnika Novog Sada.

- Bila je to prva velika pobeda radikala, prvo osvajanje vlasti. Mnogi nisu verovali, ali ja sam bila ubeđena da ću biti gradonačelnica mog Novog Sada. Sećam se scene, susreta sa mojim protivkandidatom Borislavom Novakovićem, primopredaje. Ušla sam u zgradu, videla sliku Svetozara Miletića, najčuvenijeg gradonačelnika Novog Sada. I pomislila: ovo je istorija, i ja sam sada deo istorije. Čudesno.

Jedan od prvih njenih gradonačelničkih poteza bilo je organizovanje izložbe legendarnog pop-art umetnika Vorhola u Novom Sadu. Što zbog organizovanja koncerata (Stinga i Erosa Ramacotija, na primer), što zbog javnog plesa sa Goranom Bregovićem, a nešto i zbog čestog učešća u TV emisijama estradnog tipa, Maju Gojković su prozvali estradnom gradonačelnicom. Mediji su nedavno pisali kako je Igor Bečić, poslanik SNS, kupio tašnu "majkl kors" tokom boravka u Americi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online