Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
02.02.-08.02.2015.

Jelena Trivan

Ovoga puta bivša perjanica Borisa Tadića, koja je u svet politike zagazila sa Koalicijom za Šumadiju preko Rasima Ljajića i Demokratske stranke, obrela se u naprednjačkom jatu.

Enigmu ovog kadriranja produbio je njen prethodnik u ovoj državnoj ustanovi, kadar SNS-a Radoš Ljušić rekavši da u imenovanju Trivanove "ima nečeg jačeg od politike i političara", što je javnost uvelo u nagađanja da iza njenog povratka stoji niko drugi do državna bezbednost. Kao da je to nije mnogo uzbudilo, po prijemu dužnosti, bez i jedne reči za javnost, sela je u luksuzni službeni auto i odvezla se u nepoznatom pravcu.

Jelena Trivan je rođena u porodici Marković, u Kosovskoj Mitrovici, 4. aprila 1973. godine. Odrasla je u Prištini, gde je završila osnovnu školu, nakon čega se njena porodica seli u Kragujevac. Dana na Kosovu i Metohiji seća se kao srećnog perioda svog života. Markovići su živeli u Prištini, često išli u porodičnu kuću u Prizrenu i često porodično putovali duž čitave velike Jugoslavije. Majku je izgubila u 20. godini, ali se razbolela kada je imala 12, pa je prema sopstvenom priznanju još tada postala glavna ženska ruka u kući.

- Odrasla sam u srećnoj porodici uz majku Desanku, oca Branislava Markovića, sudiju i profesora na Pravnom fakultetu, i dvojicu starije braće koji su, kao i roditelji, završili pravni fakultet i sad su sudije. Predrag u Kragujevcu, a Milan u Beogradu. Po obrazovanju sam - izrod. Kad sam upisala književnost, a ne pravo, otac je bio ljut tri meseca. Ali, posle toga je, ipak, bio zadovoljan - otkriva Jelena koja je diplomu profesora književnosti stekla 1996. na Univerzitetu u Beogradu, a ponosna je na specijalističke studije u Briselu koje su se bavile evropskim institucijama i strukturom EU.

Profesionalni put započela je od kragujevačke gimnazije u kojoj se nije dugo zadržala.

- Kad se 1999. završilo bombardovanje Srbije i kad su počeli protesti, policija je pretukla đake u kragujevačkoj gimnaziji i nisam više mogla da uđem u krvave učionice da učim decu književnosti i životnim vrednostima. To sam kazala javno i direktor me izbacio iz škole - otkrila je ova političarka kako je ostavila kredu i školski dnevnik i obrela se u politici. Na krilima pobede DOS-a, 2000. godine stiže na poziciju zamenika ministra u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore. Uoči samog raspada državne zajednice, demokrate na Đurđevdan promovišu Trivanovu u portparola Demokratske stranke i od tada počinje njen vrtoglavi uspon u žuto-plavom taboru u kojem je za kratko vreme stigla do potpredsednice partije i osobe od velikog poverenja Borisa Tadića. Mediji su je u predizbornoj kampanji 2012. izbacili na površinu zbog, kako se tada pričalo, naredbe lidera DS-a da upristoji izgled, zbog čega je Karleuša iz Krunske, kako su je tada nazivali mediji, izvadila silikonske uloške iz usana.

Ubrzo posle Tadićevog kraha na izborima izvukla je rame za plakanje lideru DS-a. Tada se ova poslanica, kojoj su mnogi pripisivali krivicu za gubitak vlasti demokrata, distancirala od stranke, a činilo joj se da je najbolje da sebi pripiše ulogu nezavisne analitičarke. Mediji su tvrdili da se nudi naprednjacima. Da ove spekulacije nisu bile bez osnova pokazuje njeno imenovanje na državnu funkciju.

Po dolasku SNS-a na vlast jula 2012. otkriveno je da Protekta grup, čiji je vlasnik njen suprug Dragan Trivan, na poslovima s državnim institucijama i preduzećima godinama zgrće milione i da je samo za dve i po godine stekao najmanje 30 miliona dinara. Ubrzo se čulo da je ova njegova detektivska firma angažovana u rijalitiju Preljubnici na TV Pink, u kojem se neverni partneri ganjaju i raskrinkavaju TV kamerama. Jelena i Dragan su roditelji petogodišnje devojčice Blanke.

Već s jeseni Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak vanredne provere njene imovine zbog prodaje stana u Beogradu za 80.000 evra, koji nije prijavila Agenciji, mada je kao funkcioner to bila dužna da učini. Bila je strašno zbunjena kada je objavljeno da ima skupoceni ručni sat šopard vredan nekoliko hiljada evra. Negirala je da je to istina, pa onda govorila da ga je dobila od supruga za godišnjicu braka, a na priču stavila tačku obelodanivši da su ga vratili onima kod kojih je kupljen.

Otac Jelene Trivan, bivši dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu Branislav Marković, iskočio je u javnost kao jedan od aktera afere "Indeks", ali je krajem 2012, kako su mediji navodili, zbog navodne bolesti, faktički oslobođen suđenja. Potom se čulo da se iz penzije aktivirao na novopazarskom fakultetu muftije Muamera Zukorlića. Ni njegova ćerka nije pristala na političku penziju.

                                                                                                          D. Dekić

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online