Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
20.11.-26.11.

Tijana Bošković

Iz prostog razloga što je Odbojkaška konfederacija Starog kontinenta u deljenju ovih "titula" i te kako umela da nas zaobiđe u prošlosti.

To priznanje svojevremeno su u muškoj konkurenciji dobili Nikola Grbić posle srebra na Evropskom šampionatu u Ajndhovenu 1997. i njegov stariji brat Vladimir, nakon zlata na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. i - niko više!

Čak ni jedan Ivan Miljković, koji je za mnoge odbojkaške stručnjake najbolji igrač u istoriji ovog sporta.

Tijana, međutim, nema konkurenciju. O tome govore rezultati reprezentacije Srbije i njenog kluba Ezačibašija. Obe ove ekipe igru dobrim delom baziraju na njenim fantastičnim sposobnostima.

- Neverovatna devojka. Dok se mi na početku meča još pošteno nismo ni zagrejale, ona već osvoji petnaestak poena - pričala nam je naša reprezentativka Brankica Mihajlović, i sama specijalista za igru u napadu.

O Tijaninim izvanrednim kvalitetima svojevremeno nam je govorio i selektor Zoran Terzić.

- Imamo sjajnu reprezentaciju, "pokrivenu" na svim pozicijama. Poslednjih godina najviše smo poznati po napadačkom stilu i za to možemo da zahvalimo činjenici da su Tijana i Brankica želele da igraju - samo za Srbiju.

Tu, zapravo, i počinje priča o devojčici rođenoj 8. marta 1997. godine u Bileći gde je išla u osnovnu školu i, ugledavši se na tri godine stariju sestru Dajanu, počela da trenira odbojku u tamošnjem Hercegovcu.

Već u to vreme kružio je glas o dvema devojčicama: "Znaš, Ljupka, bivšeg fudbalera i njegovu ženu Vesnu, onu visoku (187 cm), e pa njihove ćerke"... pa je taj glas otišao daleko, do Srbije, i još dalje - čak do Turske.

Legenda kaže da su dolazili iz Galatasaraja da vide to čudo, da su porodici nudili zlata koliko su devojke teške, samo da uzmu državljanstvo i igraju za Tursku.

Ljupko se skoro naljutio, Turcima je poručio - jok. Njegove ćerke, bio je izričit, mogu da nose samo dres Srbije!

Pošto je Dajana u međuvremenu otišla na studije u SAD, Tijani je vrata širom otvorio preduzimljivi vlasnik Vizure Zoran Radojičić. Dolazak ove bilećke "iglice", koja je rasla kao iz vode, poklopio se s najvećim uspesima ovog malog kluba.

"Ajkulice" su počele da ujedaju i Zvezdu i Spartak, stigle su titule, poziv u mlađe državne selekcije i - novi šok. Selektor Terzić je 17-godišnju devojčicu 2014. poveo na Svetsko prvenstvo, ne da uči, nego da igra, ostavivši na klupi jednu Jovanu Brakočević. Ispostavilo se - to je bio pun pogodak.

Naredne godine Tijana je vodila reprezentaciju do evropske bronze, potom do olimpijskog srebra 2016. u Riju, najzad i do evropskog zlata u Bakuu.

U međuvremenu je pokupila sve moguće nagrade za najboljeg korektora ili MVP i ipak stigla do Bosfora, potpisavši bogat ugovor sa trofejnim Ezačibašijem u kojoj joj lopte za smeč podiže Maja Ognjenović.

Da je to bio pun pogodak - videlo se 2016. kad je ovaj klub drugi put za redom stigao do svetske titule. U čemu je tajna Tićine levice? To ne zna niko, pa ni ona.

- Sve radim levom rukom, pišem, crtam, kucam poruke. A najviše u kuhinji. Tu sam tek levak - smeje se devojka koja je u međuvremenu izrasla do 193 cm, a šakom udara loptu na visini od čak tri i po metra!

Bravo, devojko - stižu joj ovih dana poruke od znanih i neznanih. Najviše iz sveta odbojke. Pozdravljaju je i Marko Podraščanin, i Milena Rašić, i Tijana Malešević, njene "ispisnice" iz Vizure Bianka Buša, Slađa Mirković, iz Beograda, cele Srbije, njene Bileće...

A Tijana k'o Tijana. Ljubazno se zahvalila svima i usred te cele gungule, "okačila" na svom profilu na Tviteru sliku pored jedne stilizovane lutke-zebre, napisavši: "Najzad da je u Turskoj neko viši od mene."

Tako moćna, a još dete. Nema ni 21 godinu. Koliko li će tek biti medalja i nagrada u narednoj deceniji.

Aleksandar Stanković
Foto: EPA/Sergei Ilnitsky

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online