Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
26.06.-02.07.

Dušan Domović Bulut

Uostalom, rezultati poslednjih godina, pod vođstvom selektora Aleksandra Đorđevića, potvrdili su status najboljih - posle Amerikanaca. Ipak, postoji jedan teren na kome ni oni nisu ravni našim majstorima sa košarkaškom loptom.

- Za mene, ulični basket nije samo basket ili samo utakmica. Tu je reč o kulturi, stilu i ponosu. Igra "tri na tri" je produžetak moje ličnosti i mojih stavova - rekao je davno Dušan Domović Bulut, koji je godinama sinonim za ovaj sport na planetarnom nivou.

A kad se na to dodaju motivi u nacionalnom dresu, onda nema granica za predvodnika reprezentacije Srbije u basketu i njegove saigrače, koji su prethodnih dana odbranili titulu planetarnog šampiona na Svetskom prvenstvu u Nantu, u organizaciji FIBA. Pred Dušanom, Markom Žderom, Markom Savićem i Dejanom Majstorovićem palo je svih sedam rivala, a među njima u četvrtfinalu i nacionalni tim SAD, koji su prošle godine savladali u finalu istog takmičenja u Kini. Uostalom, o kvalitetu dovoljno govori činjenica da je reprezentacija Srbije sa četiri SP od 2012. do danas donela tri zlata i srebro.

Među srpskim zlatnim momcima posebno se izdvaja upravo Dušan Domović Bulut (31), koji je u timu Novi Sad Al Vahda okupio prijatelje iz detinjstva, sa kojima se čeličio na uličnim terenima u rodnom gradu. Nazivaju ga basketaškim Lebronom, Falkaom i drugim imenima, upoređujući ga sa najspektakularnijim igračima iz košarke, futsala i drugih sportova. Ali, njega su posebno inspirale igre jedne druge legende.

- U glavi mi je ostala usađena rečenica iz vremena kada smo kao klinci gledali Majkla Džordana. Neko je rekao kako on igra finale NBA lige kao da igra basket u kraju sa drugarima, toliko je dobar. To sam i ja želeo, da se osećam sigurno kao na svom košu u kvartu. Sada na najvećim svetskim turnirima igram sa drugarima iz kraja, uspeo sam u tome - rekao je Dušan u jednom od ranijih intervjua.

Naravno, uspeh nije došao "preko noći", već su bile potrebne godine odricanja. Igrao je košarku u niškom Ergonomu, novosadskom Radničkom, Vojvodini i Meridijani, banjalučkom Borcu, u Mađarskoj i Makedoniji. Ipak, najveća je bila ljubav prema basketu. Zbog toga je odlučio i da prekine studije pejzažne arhitekture. Pre više od pola decenije je postao profesionalac i počeo je da piše nove stranice istorije srpskog sporta.

Pored tri zlata na SP u dresu Srbije, sa saigračima je osvojio niz drugih turnira, a sada im je u glavi ona najveća sportska scena - Olimpijske igre u Tokiju 2020. Tamo će se basket prvi put predstaviti, a najatraktivnije adute bi trebalo da ima upravo u srpskim igračima.

- Siguran sam da ćemo igrati do Olimpijskih igara u Tokiju. A posle? To ćemo još da vidimo - poručio je Domović Bulut.

P. Bajić

Foto: M. Todorović

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online