Subota 28. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
19.06.-25.06.

Ana Brnabić

Rođena je 28. septembra 1975. godine u Beogradu. Petu beogradsku gimnaziju završila je 1994, a nakon srednje škole odlazi u Sjedinjene Američke Države, na Univerzitet u državi Mičigen. Tamo tokom 1998. godine završava studije poslovne administracije. Nakon fakulteta odlazi u Englesku, gde završava master studije i stiče MBA diplomu iz marketinga. Govori engleski i ruski jezik.

Tokom studija u Londonu radila je za Srpski informacioni centar na poziciji administratora i osobe zadužene za odnose sa javnošću. Samom centru je glavni zadatak bio da održava kontakt i interakciju između reformističko nastrojenih stranaka u Srbiji sa civilnim medijima u Velikoj Britaniji.

Već 2002. nakon master studija se vraća u Srbiju i počinje da radi kao službenik za odnose sa javnošću na Programima za agrarni razvoj Srbije, koje je tada finansirala EU. Tu se zadržala samo dva meseca, nakon čega prelazi u USAID gde radi na raznim projektima ove organizacije u Srbiji. Zatim 2011. prelazi u američku kompaniju za razvoj vetroelektrana Kontinental vind Srbija, a 2013. postaje direktor iste kompanije. Članica je glavnog odbora PEKSIM organizacije koja omogućava stipendije za magistarske studije na Univerzitetu Kembridž.

Predsednik je Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj. Kad je izabrana za ministarku, mnogi su je nazvali "osveženjem" na političkoj sceni jer je otvorena i neposredna u komunikaciji i sa kolegama ministrima, čije je poverenje uspela da zadobije za samo dva meseca, i sa novinarima čija je "meta" od prvog dana zbog svog seksualnog opredeljenja.

Za nju kažu da je uvek vedra i nasmejana. Jednom je Brnabićeva otkrila kako se tokom školovanja nije libila da radi razne poslove.

- Život u Engleskoj me je naučio da nije sramota raditi bilo koji posao. Danas si direktor, a sutra, dok se ne snađeš, radiš u kafiću. Tako sam delila flajere u Londonu za školu engleskog jezika za pet funti na sat dok sam bila na magistarskim studijama. Izdavala sam i knjige u studentskoj biblioteci i to mi je bio najdosadniji posao. Razlika između ministarskog u odnosu na neki drugi posao jeste što unapred znate da imate limitirano vreme. Ako propustite svoju šansu da pokažete šta znate, nećete imati još četiri godine da to ispravite - rekla je ona.

Poslednja sednica Vlade Srbije, kojom je predsedavao premijer Aleksandar Vučić, za nju je, kako je rekla, bila dosta emotivna, s obzirom na to da premijer, pored velikih uspeha koje je doneo Vladi, uvek iznenadi pozitivnim stvarima koje ne očekujete. Ana Brnabić je prva javno deklarisana gej osoba u Vladi Srbije, a Vučić je prošle godine, najavljući da će biti u njegovom kabinetu, rekao da ona ne krije svoju seksualnu orijentaciju, te da je to njeno pravo, a da ga zanima njen rezultat.

U svojoj imovinskoj karti navela je da pored stana u Beogradu od 327 kvadrata, poseduje i kuću od 167 kvadrata na ostrvu Krk u Hrvatskoj, kao i malu devastiranu kuću od 30 kvadrata. Kuću na Krku je porodično nasledila.

Ona je poreklom iz Hrvatske, iz Stare Baške, gde se njena porodica pominje u crkvenim knjigama još 1673. O ljubavnom životu Ane se veoma malo zna, a tabloidi su navodili da je u vreme dok je živela u Londonu bila u vezi sa "spektakularno lepom manekenkom španskog porekla".

Lj. Ivanović

Foto: EPA/Koca Sulejmanovic

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online