Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
12.06.-18.06.

Olivera Katarina

Rođena je kao Olivera Petrović, 5. marta 1940. u Beogradu, od oca Budimira, brodskog kapetana i majke Katarine. Po želji dede Ljubomira krštena je u crkvi Svetog Nikole u Dobanovcima. Nakon završetka Drugog svetskog rata Petrovići su se skućili u Pop Lukinoj ulici, nedaleko od današnjeg Brankovog mosta. I baš tu nadomak Save odrastala je ne sluteći da će joj život biti poput reke - brz, nepredvidiv i uzburkan. Uporedo sa osnovnom školom pohađala je časove klavira i baleta kod Ruskinje Sofije Velikove. U predstavi "Pepeljuga" trebalo je da glumi pahuljicu, ali se na dan premijere glavna balerina razbolela, pa je Olivera uskočila u njenu ulogu. Bio je to njen prvi izlazak na pozorišnu scenu, koji će joj odrediti život i sudbinu.

Po završetku osnovne škole upisuje Drugu žensku gimnaziju, izrasla je u lepoticu za kojom su uzdisali momci, a ona je srce dala vaterpolisti Milanu Muškatiroviću Galetu. Iako je sanjala scenu, na njegov nagovor upisuje Pravni fakultet. Izdržala je godinu dana, a onda je primljena na Akademiju u klasi Ognjenke Milićević. Već na prvoj godini studija zaigrala je naslovnu ulogu u "Koštani" u Narodnom pozorištu, ali predstava je doživela propast, a s njom i Olivera. Kritike su je bolele, posebno rečenica Vuka Vuča - "Milolika, priučena balerina". Zarekla se majci da će ga ošamariti kad ga bude videla. Umesto toga udala se za njega posle samo jedne večeri proznanstva, i očekivano brak se pretvorio u propast.

Ali, sudbina je imala drugačije planove za nju i 1967. godine vinula se u zvezde sa filmom "Skupljači perja", Saše Petrovića, koji je osvojio Zlatnu palmu na festivalu u Kanu. Vatrena crnka raskošnog glasa očarala je umetnički svet. U pariskoj Olimpiji pevala je 72 puta sa orkestrom Janike Balaža! Pred njom je klečao Salvador Dali, svet je slavio, u domovini su je nipodaštavali, a narod ju je voleo. Snimala je pesme, glumila u italijanskim i nemačkim filmovima, svuda je bila slavljena osim u sopstvenoj zemlji. I kada je bila na korak da se preseli u inostranstvo, dogodio se sudbinski susret sa Miladinom Šakićem, tadašnjim potpredsednikom grada Beograda. Planula je ljubav, on joj je bio uteha kada joj je umrla majka, čije ime je dodala svom i postala Olivera Katarina. Udala se za Miladina i u februaru 1971. rodila sina Maneta. Bila je na sedmom nebu, a onda je gurnuta pravo u pakao. Miladin je doživeo tešku saobraćajnu nesreću, umro je nekoliko godina kasnije, a ona je ostala sama sa sinom. I više nije bila poželjna. Decenijama je živela u "izgnanstvu" u sopstvenoj zemlji. Prodavala je nakit, slike, nameštaj, uspomene da bi preživela. I preživela je, i doživela da 2008. zaigra u filmu Uroša Stojanovića "Čarlston za Ognjenku". Iste godine je održala solistički koncert u Centru Sava, pevala je "Sanjam", "Pričaj mi o ljubavi", "Alaj mi je večeras po volji" i slavila život. Autor je zbirke pesama "Beli badnjaci" i autobiografije "Aristokratsko stopalo." A onda je ovog proleća ponovo prošetala kanskom kroazetom povodom 50 godina od prikazivanja "Skupljača perja" na ovom festivalu. I ponovo je zapevala "Đelem, Đelem" na oduševljenje Francuza. Kao nekad.

Dragana Petrović

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online