Subota 28. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
05.06.-11.06.

Aleksandar Vučić

Novi predsednik Srbije rođen je 5. marta 1970. godine u Beogradu, a često je govorio da je proživeo klasično detinjstvo jednog novobeogradskog dečaka.

- Moji roditelji su bili podstanari, pa su nas vodili od Zemuna do ne znam kojih kuća na Savskom vencu, gde smo živeli po šest meseci, godinu dana. Onda smo se doselili u Blok 45 u Novom Beogradu, u jedan veliki soliter. To je tad bilo super mesto. Sve do 12. ili 13. godine sam bio sav onako mršav, nikakav. Krevet je tri puta bio teži od mene. Ali, onda sam postao džambas, lokalni mangupčić - ispričao je Vučić jednom prilikom.

Iz detinjstva ga mnogi ga pamte kao zagriženog "deliju", spremnog i da se fizički obračuna sa rivalskim navijačima. Ubrzo je počeo i da ide na utakmice, bodreći crveno-bele sa Zvezdinog severa.

- U Bloku 45 je fudbal oduvek bio fetiš. Već sa 14 godina sam bez javljanja ocu Anđelku i majci Angelini pobegao u Zagreb, gde je Zvezda igrala protiv Dinama. Čak ni na matursko veče nisam otišao jer je baš tog dana Zvezda igrala u Nikšiću protiv Sutjeske - ispričao je novi predsednik Srbije.

Porodica Vučić poreklo vuče iz okoline Bugojna, pa ne čudi što je Aleksandar letnje i zimske raspuste često provodio u obližnjem Čipuljiću.

- Bio je dosta nestašno dete. Već tada je bio borac, voleo je uvek da bude u pravu i obavezno je moralo biti po njegovom. Nije bio popustljiv ni kao dete - prisetili su se meštani Čipuljića.

U Čipuljiću je Aleksandrov stric imao kafanu.

- Prvi put sam počeo da radim u stričevoj kafani kad sam imao 14, možda 15 godina. Tada sam naučio da radim od šest ujutro i da ustanem subotom i nedeljom. Mnogo vremena sam provodio u Čipuljiću i dobar deo vaspitanja i onoga što sam naučio upravo jeste zbog vremena provedenog tamo - rekao je Vučić jednom prilikom.

U osnovnoj školi je uvek imao dobre ocene, a u Zemunskoj gimnaziji ga pamte kao marljivog i vrednog đaka. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, a bio je i stipendista Fondacije za razvoj naučnog podmlatka.

Aleksandar je išao i stopama majke Angeline, pa se oprobao se u novinarstvu. Radio je 1992. i 1993. na Kanalu S na Palama, gde je pripremao i vodio vesti na engleskom, blok iz sveta, intervjue i reportaže. Nije, međutim, dugo jeo novinarski hleb, budući da se potpuno posvetio politici i 1993. godine pristupio Srpskoj radikalnoj stranci.

Interesantno je da je Aleksandrov otac Anđelko sedamedesetih godina prošlog veka bio polaznik Škole Saveza komunista u Kumrovcu, a kad je sadašnji predsednik postao član SRS-a, Anđelko je "zaboravio" šta je učio u Kumrovcu i podržao stavove svog sina.

Aleksandru Vučiću u biografiji piše i da je bio i direktor Sportskog centra Pinki u Zemunu, kandidat za gradonačelnika Beograda, narodni poslanik i zamenik predsednika poslaničke grupe SRS-a u Skupštini Srbije. Bio je najmlađi poslanik, a ostaće zapisano i da je bio najmlađi ministar za informisanje 1998. godine u vladi Mirka Marjanovića.

Osim majke Angeline i oca Anđelka, Aleksandar ima i tri godine mlađeg brata Andreja za kojeg je, kako je više puta istakao, jako vezan. Iz prvog braka sa novinarkom Ksenijom Janković ima sina Danila i kćerku Milicu, a sada je u braku sa Tamarom Đukanović.

Z. Simonović

FOTO: EPA/Koča Sulejmanović

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online