Subota 28. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
22.05.-28.05.

Zoran Zaev

Zoran Zaev rođen je 8. oktobra 1974. godine u Strumici. Osnovnu i srednju školu završio je u tom gradiću, a Ekonomski fakultet Univerziteta "Ćirilo i Metodije" u Skoplju 1997. godine. U politiku je ušao 2003. godine, kada je prvi put izabran za poslanika. Od 2005. do kraja 2016. u tri mandata je bio gradonačelnik Strumice, a povukao se pošto je u decembru 2016. ponovo izabran za poslanika na vanrednim parlamentarnim izborima.

Na lidersku poziciju u SDSM, koji je pre njega vodio harizmatični Branko Crvenkovski, Zaev je došao u leto 2013. i tada niko nije verovao da će uspeti da konsoliduje partiju razjedinjenu brojnim izbornim porazima koje joj je u kontinuitetu nanosio politički protivnik, lider konzervativne nacionalističke VMRO-DPMNE i tadašnji premijer Nikola Gruevski.

Nepune četiri godine kasnije, Zaev ne samo što će postati premijer Makedonije i verovatno poslati Gruevskog u političku istoriju, već je postao ikona mladih Makedonaca i Albanaca koji se zalažu za život u građanskom društvu i bez međuetničkih tenzija.

Političku karijeru Zorana Zaeva nemoguće je odvojiti od političke sudbine Nikole Gruevskog. Kao lider opozicije, Zaev je objavio da je u Makedoniji godinama tajna služba prisluškivala više od 20.000 građana i to bez sudskog naloga što je tada, na početku 2015, u javnosti odjeknulo kao bomba.

Iako nije dobio najveći broj glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u decembru 2016, Zaev je uspeo da formira parlamentarnu većinu sa albanskim partijama, što prethodno nije uspelo njegovom političkom protivniku Gruevskom. Tome su prethodile višemesečne opstrukcije VMRO-DPMNE i predsednika Makedonije Đorđa Ivanova koji je odbijao da mu dodeli mandat.

Kao premijer uveren je da će Makedoniju izvesti iz dugotrajne krize, uvesti vladavinu prava i zemlju uspešno vratiti na izgubljeni put NATO i EU integracija. Ipak, čeka ga težak zadatak da sprovede reforme na kojima insistira međunarodna zajednica, da približi zemlju EU i NATO-u, što očekuje velika većina makedonskih građana. Ali najvažnije za buduću vladu biće da pre svega uspostavi vladavinu prava i jednakost u društvu za sve građane što je bilo i glavno obećanje Zaeva u izbornoj kampanji.

Prilikom upada demonstranata u Sobranje 27. aprila, Zaev je odbio zahtev obezbeđenja da ga evakiuiše. Kako je rekao, nije hteo da napusti partijske kolege koji su fizički napale pristalice VMRO-DPMNE. U danima nakon tih nemira rekao je da je spreman na pomirenje, ali je ponovio da svi koji su počinili krivična dela moraju da odgovaraju, jer svi moraju da budu jednaki pred zakonom.

Pre ulaska u politiku Zaev se bavio privredom, a VMRO-DPMNE mu često prigovara da je na mestu gradonačelnika Strumice omogućavao poslove firmama čiju su vlasnici članovi njegove porodice. Jedina mrlja u dosadašnjoj karijeri mu je afera "Global" u kojoj je bio osumnjičen da je kod izgradnje tog tržnog centra kroz javno-privatno partnerstvo nelegalno stekao milione evra. Tadašnji predsednik Makedonije Branko Crvenkovski ga je abolirao, smatrajući da slučaj ima političku pozadinu.

Zoran Zaev je oženjen i sa suprugom Zoricom ima ćerku Aleksandru i sina Duška.

                                                                                                 Lj. Ivanović

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online