Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
29.05.-04.06.

Željko Obradović

Po jednom je to uspeo sa Partizanom, Huventudom, Real Madridom i Fenerbahčeom, a pet puta je kao trener doveo grčki Panatinaikos na tron Evrolige.

Šampion u duši, Želimir Željko Obradović rođen je 9. marta 1960. u Čačku. Završio je srednju tehničku školu, a za nacionalnu selekciju zaigrao je relativno kasno, u 28. godini na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine. U medijima se često pojavljivala informacija da je Željko u mladosti važio za navijača Crvene zvezde, ali je Obradović to više puta demantovao.

- To jednostavno nije istina. Priča je ovakva: mene je pokojni otac odveo na prvu utakmicu u životu protiv Zvezde u Čačku. Dok smo čekali utakmicu, naišao je Dragan Kapičić i moj otac, koji je bio zvezdaš, pitao me: "Sine, hoćemo li da navijamo za Zvezdu?" Odgovorio sam mu: "Naravno da nećemo, ja navijam za moj Borac." Oduvek sam voleo Partizan i možda najviše zbog Kiće koji je Čačanin. Gledao sam fudbalske utakmice Zvezde sa mojim kumom i najboljim prijateljem uz Savovića, doktorom nauka i profesorom Slavišom Putićem koji je zvezdaš. Išao sam s njim na utakmice, ali nisam zvezdaš. To je izmišljotina - rekao je svojevremeno Obradović.

Svoju ljubav prema crno-belim bojama potvrdio i pre tri godine kada je Fenerbahče gostovao na turniru u Zadru i kada je jedan od novinara rekao da je Obradović "zvezda gde god se pojavi".

- Nisam ja Zvezda, ja sam Partizan - odgovorio mu je tada Obradović.
Obradovićev nadimak je Žoc, a dobio ga je kada je imao 13 godina.

- Kada je 1973. godine Kićanović, kao član reprezentacije SFRJ, postao prvak Evrope, mi klinci jako smo se palili na košarku jer je Kićan bio naš Čačanin. Šutirali smo do iznemoglosti, a kada bi lopta ušla "bez koske" mi bismo vikali "svaka cepa". Kako je meni to dosta dobro išlo, jedan mi je prijatelj rekao da sam Željko Obradović Cepač, a to je vremenom preraslo u Žoc. Danas me tako zovu i jako volim taj nadimak - kazao je Obradović.

Kaže da se jednog očevog saveta naročito seća.

- Otac me je naučio nečemu, a to je: "Poštuj ljude ako želiš da i tebe poštuju." To je najvažniji savet koji sam ikada dobio i to nikada neću zaboraviti - rekao je Obradović jednom prilikom.

On priznaje da mu je najveći poklon, koji je ikada dobio, bio jedan bicikl kojim je mogao da ide do hale koja je bila malo udaljena.

- Mislim da više nikada neću moći da osetim radost tog intenziteta kao kad sam dobio taj poni bicikl. Naravno da su mi radost moja deca, žena, prijatelji, utakmice koje dobijem. Na kraju, šta je sreća? Sreća je da budeš zadovoljan tu gde si, da provodiš vreme s onima koje voliš i da znaš da postoji onaj ko i tebe voli i poštuje te.

Ne krije da čezne za Srbijom, Beogradom, Čačkom, Zlatiborom...

- Kada imam slobodan dan, nemam dilemu kuda da idem. Dešavalo mi se da dođem iz Atine u nedelju uveče i da nisam ni ulazio u stan, nego pokupim društvo, izađemo i u ponedeljak ujutru u šest sati se vratim u Atinu. Provedem tih 12 sati sa onima koje volim. Tako ja gledam na Srbiju, da što više vremena provedem u njoj.

Oženjen je Vesnom, ima ćerku Anju i sina Đorđa.

Z. Simonović

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online