Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.08.2016.
23:23
Vestionline A

Na granici razuma: Pronađena peta sila prirode!

Svetski naučnici napravili su možda najveće otkriće u nauci - uočili su petu silu prirode – a posledice ovog pronalaska mogu biti revolucionarne.

youtube.com
Ima li svemir dve strane?

- Da, ovo je revolucionarno, ako je tačno - rekao je Džonatan Feng, vođa tima sa Univerziteta Kalifornije koji je napravio otkriće.

- Decenijama znamo za 4 fundamentalne sile: gravitaciju, elektromagnetizam, slabu i jaku nuklearnu silu. Ako se potvrdi dodatnim eksperimentima, pronalazak moguće pete sile bi potpuno promenilo način na koji razumemo svemir, sa posledicama za ujedinjenje sila i tamne materije - rekao je on.

Feng i njegove kolege su analizirali podatke koje su nedavno prikupili eksperimentalni nuklearni fizičari sa Mađarske akademije nauka, koji su pokušali da pronađu "tamne fotone" - hipotetičke indikatore misteriozne tamne materije, piše "Space.com".

Tamna materija, inače, čini oko 85 odsto sve materije u svemiru, ali ne emituje niti apsorbuje svetlost, pa ju je nemoguće detektovati direktno. Naučnici za nju znaju samo usled interakcije sa “normalnom” materijom.

Mađari su uspeli da prikupe dokaze o postojanju dosad nepoznate čestice koja je 30 puta teža od elektrona, i ovaj rezultat su objavili ranije ove godine.

- Mađari nisu uspeli da dokažu da je reč o novoj sili. Oni su jednostavno videli niz događaja koji indicira novu česticu, ali nije im bilo jasno da li je reč o čestici materije ili o čestici koja nosi silu -rekao je Feng.

Pomeranje poznatih granica

Novi rad Fenga i kolega sugeriše da Mađari nisu pronašli "tamni foton", nego "protofobični X bozon" - čudnu česticu čije postojanje bi moglo da bude indikator pete sile prirode. Poznata elektromagnetna sila deluje na protone i neutrone, ali ova novonađena čestica reaguje samo sa protonima i neutronima, ali samo na izrazito kratkim distancama, rekli su istraživači.

- Ne postoji nijedan drugi bozon koji ima ove karakteristike. Ponekad ga zovemo samo "X bozon", gde X znači "nepoznato" - rekao je Timoti Tejt, koautor istraživanja.

Potencijalna peta sila je možda povezana sa elektromagnetnom silom, te slabom i jakom nuklearnom silom, i to sve kao manifestacije "jedne veće, fundamentalnije sile" - rekao je Feng i dodao da je moguće da svemir sačinjen od "normalne" materije ima paralelni "tamni" sektor, sa svojom materijom i silama.

- Moguće je da ova dva sektora "pričaju" međusobno i interreaguju međusobno preko skrivenih ali fundamentalnih interakcija. Ova sila "tamnog sektora" može da se manifestuje kao protofobična sila koju vidimo kao rezultat mađarskog eksperimenta. U širem smislu, ovo se uklapa u naše istraživanje čiji cilj je da razumemo prirodu tamne materije - rekao je Feng.

Iako je ovakva spekulacija intrigantna, naučnici naglašavaju da su njihove interpretacije preliminarne, i da su potrebni dodatni eksperimentni i proučavanja. Sve ovo jer se dešava da "čestice" pronađene na ovakav način budu ništa drugo nego rezultat statističkih greški.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online