Utorak 16.08.2016.
23:23
Vestionline

Na granici razuma: Pronađena peta sila prirode!

youtube.com
Ima li svemir dve strane?

- Da, ovo je revolucionarno, ako je tačno - rekao je Džonatan Feng, vođa tima sa Univerziteta Kalifornije koji je napravio otkriće.

- Decenijama znamo za 4 fundamentalne sile: gravitaciju, elektromagnetizam, slabu i jaku nuklearnu silu. Ako se potvrdi dodatnim eksperimentima, pronalazak moguće pete sile bi potpuno promenilo način na koji razumemo svemir, sa posledicama za ujedinjenje sila i tamne materije - rekao je on.

Feng i njegove kolege su analizirali podatke koje su nedavno prikupili eksperimentalni nuklearni fizičari sa Mađarske akademije nauka, koji su pokušali da pronađu "tamne fotone" - hipotetičke indikatore misteriozne tamne materije, piše "Space.com".

Tamna materija, inače, čini oko 85 odsto sve materije u svemiru, ali ne emituje niti apsorbuje svetlost, pa ju je nemoguće detektovati direktno. Naučnici za nju znaju samo usled interakcije sa “normalnom” materijom.

Mađari su uspeli da prikupe dokaze o postojanju dosad nepoznate čestice koja je 30 puta teža od elektrona, i ovaj rezultat su objavili ranije ove godine.

- Mađari nisu uspeli da dokažu da je reč o novoj sili. Oni su jednostavno videli niz događaja koji indicira novu česticu, ali nije im bilo jasno da li je reč o čestici materije ili o čestici koja nosi silu -rekao je Feng.

Pomeranje poznatih granica

Novi rad Fenga i kolega sugeriše da Mađari nisu pronašli "tamni foton", nego "protofobični X bozon" - čudnu česticu čije postojanje bi moglo da bude indikator pete sile prirode. Poznata elektromagnetna sila deluje na protone i neutrone, ali ova novonađena čestica reaguje samo sa protonima i neutronima, ali samo na izrazito kratkim distancama, rekli su istraživači.

- Ne postoji nijedan drugi bozon koji ima ove karakteristike. Ponekad ga zovemo samo "X bozon", gde X znači "nepoznato" - rekao je Timoti Tejt, koautor istraživanja.

Potencijalna peta sila je možda povezana sa elektromagnetnom silom, te slabom i jakom nuklearnom silom, i to sve kao manifestacije "jedne veće, fundamentalnije sile" - rekao je Feng i dodao da je moguće da svemir sačinjen od "normalne" materije ima paralelni "tamni" sektor, sa svojom materijom i silama.

- Moguće je da ova dva sektora "pričaju" međusobno i interreaguju međusobno preko skrivenih ali fundamentalnih interakcija. Ova sila "tamnog sektora" može da se manifestuje kao protofobična sila koju vidimo kao rezultat mađarskog eksperimenta. U širem smislu, ovo se uklapa u naše istraživanje čiji cilj je da razumemo prirodu tamne materije - rekao je Feng.

Iako je ovakva spekulacija intrigantna, naučnici naglašavaju da su njihove interpretacije preliminarne, i da su potrebni dodatni eksperimentni i proučavanja. Sve ovo jer se dešava da "čestice" pronađene na ovakav način budu ništa drugo nego rezultat statističkih greški.

2024 © - Vesti online