Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.06.2010.
03:11
tportal.hr A

"Jugoslavija je propala zato da živi večno"

Novinar Viktor Ivančić, jedan od utemeljivača ugašenog kultnog nedeljnika "Feral Tribjun" zabeležio je u svoju rubriku pod nazivom "Iz bilježnice Robija K" "sećanje" na veče koje je proveo gledajući "Eurosong" sa svojom porodicom, otkrivajući protivrečnost između evrovizijskog i političkog odvajanja Hrvatske od Srbije, BiH i Makedonije.

Radi očuvanja duha u kome je tekst originalno napisan, Vestionline ga prenose u celini, neizmenjenog:

"Moj dida sa Šolte je došao kod nas doma. Mama i tata su gledali Evroviziju. Mama je tati rekla: "Jadne ti su ove cure iz Feminema, majkuti božju! A baš im je super pisma! I namistili im, govna, da ispadnu, a!?"

Hrvatski trio "Feminem" u Oslu

Tata je rekao: "Biće to nacijonalna katastrofa!" Mama je rekla: "Al to je sve ljuta politika, čoviče! Zajebu nas namjerno, samo zato šta smo Hrvati!" Tata je rekao: "Ma trista posto! Pogledaj samo u koju su grupu stavili Feminemice!" Mama je rekla: "Tačno se vidi da su nas namjerno odvojili od Srba, Bosanaca i Makedonaca!"

Onda sam ja dignijo glavu i rekao: "Šta tu ima loše ako su nas odvojili od tih Srba, Bosanaca i Makedonaca?" Mama je rekla: "Uzeli su nam sigurne glasove, sinak, razumiš! Kad su nas razdvojili i stavili u drugu grupu onda niko živ neće glasat za nas i sigurno propadamo!"

Onda je moj dida rekao: "Ja se sićam da je tako isto već bilo jedne godine... Ne znam sad tačno koje! Al isto su nas tako razdvojili od Srba, Bosanaca i Makedonaca i ispali smo! A bila nam je najbolja pisma! Prvoligaška..." Mama je pitala: "Koja to pisma, jebate?". Dida je rekao: "Hej, Slaveni!"
 

Mama je dreknila: "Pa nemoš bljezgarije govorit prid ditetom!" Tata je didi rekao: "Koji si ti stari bolesnik, jebate!" Ja sam roditelje pitao: "Šta je to dida grubo reka?" Tata je rekao: "Dida govori o Jugoslaviji, a mi govorimo o Evroviziji! A to su dvi skroz različite stvari!" Ja sam pitao: "A šta je to Jugoslavija? Isto neki festival?" Dida je rekao: "Otprilike! Jugoslavija je bila pisma od države!"

Mama je dreknila: "Oš više prestat srat!?" Onda je tata meni rekao: "Jugoslavija je bila balkanska škovaca... Ljuta provimcija, razumiš! Tamnica naroda! A Evrovizija je, ono, evropski đir i evropska spika! I mi sad oćemo bit u evropskom điru..."

Ja sam njih pitao: "A jel još postoji ta Jugoslavija?" Mama je rekla: "Odnija ju je lipi đava!" Ja sam pitao: "A šta joj se desilo?" Mama je rekla: "Propala je!" Ja sam pitao: "A kako je propala?" Tata je podviknijo: "Šta te boli k....?! Oš nas više pustit da gledamo program...

Okej!Propala je zato jer pošto je nama Hrvatima bila puna kapa da budemo više skupa sa Srbima, Bosancima, Makedoncima i ostalima, pa smo se onda lipo od njih odvojili. Dopizdila nam je balkanska spika i uletili smo u evropski đir!"

Ja sam pitao: "Na Evroviziju?" Tata je rekao: "Tačno!" Ja sam pitao: "A zašto onda ti i mama kukate da su nas na Evroviziji razdvojili od Srba, Bosanaca i Makedonaca?" Dida se nakeserijo: "He-he-he, moj unukić..."


Tata je didu još jednom pogledao krvoločki. "Gledaj, sinak... Ako nas na Evroviziji odvoje od Srba, Bosanaca i Makedonaca, ka šta su sad govna napravila, onda ne dobijamo dovoljno glasova i ispadamo iz konkurencije! A kad ispadnemo iz Evrovizije onda se udaljavamo od evropskog đira i vraćamo se u balkansku spiku!"

Ja sam pitao: "Tamo di su Srbi, Bosanci i Makedonci?" Tata je rekao: "Tačno! A mi oćemo tamo di su Njemci, Švicarci, Francuzi i drugi pristojan svit!" Ja sam uletijo: "A to ne možemo ako nas odvoje od Srba, Bosanaca i Makedonaca?" Tata je rekao: "Igzaktli, bravo! Jer onda na Evroviziji ne dobijamo glasove i ispadamo!"

Ja sam rekao: "Kad nas razdvoje od Srba, Bosanaca i Makedonaca oće nas približit Srbima, Bosancima i Makedoncima! A da bi se mi šta više udaljili od Srba, Bosanaca i Makedonaca niko nas ne smi odvojit od Srba, Bosanaca i Makedonaca! Svako razdvajanje od Srba, Bosanaca i Makedonaca sili nas da budemo skupa sa Srbima, Bosancima i Makedoncima!"

Dida se keserijo: "Šta je moj unukić skužnijo najveću tajnu u povjesti historije!" Tata je rekao: "Ma fosilac, koju tajnu?" Dida je rekao: "Zašto je propala Jugoslavija!" Okrenijo se prema meni: "Reci im unukiću!"

Ja sam rekao: "Jugoslavija je propala zato da živi vječno!"

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online