Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 15.01.2016.
11:28
Vestionline A

Rusko, a najlepše!

Verovatno mnogi od vas znaju da Rusi imaju najlepši metro na svetu. Naravno, dok mi ne sagradimo lepši (znate ono, za 2 godine, kad nam bude bolje...). Saznajte 12 najzanimljivijih činjenica o ponosu Moskve...

wikipedia.org
Moskovski metro je jedno ogromno umetničko delo

1. Moskovski metro je jedan od najposećenijih na svetu. Tokom 2014. godine ruski prestonički metro je prevezao oko 2,4 milijarde putnika, a za 80 godina njegove usluge je koristilo preko 145 milijardi ljudi.

2. Moskovski metro je svetski rekorder po poštovanju reda vožnje, saopštio je sekretarijat za saobraćaj grada Moskve. Tačnost polazaka vozova je 99,99%. Pritom je interval saobraćanja vozova u vreme špica samo 90 sekundi.

3. Već smo rekli da moskovski metro važi za najlepši na svetu. Od skoro 200 stanica, 44 su objekti kulturne baštine.

wikipedia.org
Na stanici "Dostojevska" prikazane su scene iz piščevih romana

Od mrlje kafe do kružne linije

4. Prva ideja o izgradnji metroa u Moskvi pojavila se još 1875. godine. Jedan od projekata izgradnje podzemnog gradskog prevoza intenzivno je razmatran 1902. godine, ali tada je gradska vlast odlučila da treba “odbiti pretenzije arhitekata” koji su ponudili svoje usluge. Tako da je izgradnja počela tek 1931. godine, a prvih 13 stanica otvoreno je 15. maja 1935. godine.

5. U Velikom otadžbinskom ratu moskovski metro je za vreme vazdušnih napada korišćen kao sklonište, kao i metroi u nekim drugim gradovima sveta. U njemu je zaklon od bombardovanja nalazilo oko pola miliona ljudi. Žene i deca su spavali u vagonima koji su bili postavljeni na peronima.

wikipedia.org
Moskovski metro - podzemni muzej istorije i umetnosti

6. Postoji gradska legenda o nastanku kružne linije metroa, koja nije bila predviđena prvobitnim projektom. Priča se da je na jednom sastanku posvećenom izgradnji metroa Staljin spustio šolju kafe na šemu metroa. Tako je na projektu ostala mrlja koja je okružila centar grada. Staljin je pokazao tu mrlju i naložio da se izgradi takva linija metroa. Zbog toga se, navodno, na kartama metroa kružna linija obeležava braon bojom.

Ka centru muški, ka periferiji ženski glas

7. Za vreme remonta stanice "Kurska" 2008. i 2009. godine iznad jednog prolaza na stanici je postavljen originalni natpis koji čini deo sovjetske himne iz 1944. godine: „Odgajio nas je Staljin - za vernost narodu, za rad i za podvige nas nadahnuo”. Natpis je izazvao protest izvesnog broja boraca za ljudska prava. Neki od njih su izjavili da će ubuduće bojkotovati stanicu "Kurska".

8. Na linijama koje povezuju centar i periferiju grada, pri kretanju prema centru nazive stanica najavljuje muški glas, a pri kretnju od centra ka periferiji ženski. Na kružnoj liniji muški glas najavljuje stanice prilikom kretanja voza u smeru kazaljke na satu, a ženski glas kada se voz kreće u suprotnom smeru. Ova praksa je uvedena kako bi se slepim i slabovidim putnicima olakšala orijentacija.

Fontana u metrou, muzički koncerti…

9. U moskovskom metrou postoji čak i jedna fontana. Ona se nalazi na prelazu između stanica "Rimska" i "Trg Iljiča".

10. Na stanici "Kropotkinska" poslednjih pet godina svake godine se u čast proslave rođendana metroa uveče 15. maja održavaju muzički koncerti. Ova stanica je izabrana zbog dobre akustike.

wikipedia.org
Ponos Moskve i cele Rusije

11. 2015. godine je saopšteno da metro planira da testira sistem za sprečavanje samoubistava i nesrećnih slučajeva. Mediji redovno izveštavaju o ljudima koji su odlučili da oduzmu sebi život u moskovskom metrou. Novi sistem bi trebalo da funkcioniše tako što mašinovođe pomoću mreže specijalnih senzora i kamera mogu na vreme da dobiju informaciju o tome da se na pruzi nalazi čovek.

12. Tokom poslednjih nekoliko godina realizuje se ambiciozan program razvoja moskovskog metroa. Do 2020. godine dužina pruga u moskovskom metrou trebalo bi da se poveća za nepunih 50% u poređenju sa 2011. godinom, tj. trebalo bi da se produži za 160 kilometara. Planirano je otvaranje još preko 60 stanica.

POVEZANE VESTI

Petak 15.01.2016. 12:48
Prekrasno svaka Cast!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online