Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 08.01.2016.
17:44
ruskarec.ru, Vestionline A

Šta se dešava sa Ruskom armijom?

Vojna služba je u Rusiji kroz istoriju uvek bila unosna u tom smislu što je obezbeđivala napredovanje u karijeri. U sovjetskom periodu zvanje vojnog lica je bilo prestižno, a vojni rok je doživljavan kao životna škola za muškarce. U kakvom stanju se danas nalazi Ruska armija, pita se u svojoj analizi "Ruska reč"?

wikimedia.org/Vitaly V. Kuzmin
Ruska Armija mnogo je jača nego ranije

Tokom devedesetih godina prošlog veka, kada je u Rusiji vladala sistemska kriza, vojna lica više nisu bila na ceni, oružane snage nisu finansirane, nije kupovana tehnika, a vojne obuke gotovo da nije ni bilo. Mnogi oficiri su napuštali vojnu službu jer su bili prinuđeni da nekako izdržavaju porodicu.

Takvo stanje u ruskoj armiji trajalo je više od deset godina. Kada je na čelo Ministarstva odbrane došao Sergej Šojgu, vojnim licima je znatno povećana plata. Počeli su da zarađuju u proseku šest puta više. Na primer, poručnik je nekada dobijao 12.000 rubalja (170 dolara), a zatim 50.000 rubalja (720 dolara). Rešen je i stambeni problem. Stanove je dobila većina vojnih lica, onih koji su pre toga i po 20 godina čekali stan.

U Rusiji se vojnici ponovo cene

Odnos društva prema služenju vojnog roka i karijeri vojnog lica počeo je da se menja. Epolete su ponovo postale prestižne, a vojna služba (redovni vojni rok ili služba po ugovoru) ponovo je postala dokaz hrabrosti.

Prema najnovijoj anketi Sveruskog centra za ispitivanje javnog mnjenja, 64% ispitanika smatra da mladićima samo armija obezbeđuje dobru moralnu i fizičku obuku. Takvih ispitanika je 1990. godine bilo gotovo upola manje (33%) kada je slično pitanje postavljeno u vezi sa sovjetskom armijom. Po mišljenju ispitanika, znatno su poboljšani i uslovi života vojnih lica. Za te uslove 60% ispitanika kaže da su dobri (1990. godine takav odgovor dalo je samo 18%).

wikimedia.org/Polьzovatelь
Ruski vojnici sve su cenjeniji u društvu

Borbena obuka

Još dok je na čelu Ministarstva odbrane bio Šojguov prethodnik Anatolij Serdjukov, u Oružanim snagama Rusije stvorene su jedinice koje su uvek u stanju pune borbene gotovosti. Od tada procenat vojnika po ugovoru raste svake godine.

Njihov broj 2017. godine treba da dostigne 425.000. Toliki broj profesionalnih vojnika zahteva stalno poboljšavanje njihovih teoretskih znanja i uvežbavanje navika vezanih za vođenje borbenih dejstava. Tome treba dodati i stalne isporuke nove borbene tehnike, koja takođe zahteva odgovarajuću obuku.

Oružje, tehnika i oprema

Kada je Šojgu postao ministar odbrane, on je sveo na minimum kupovinu stranih vojnih proizvoda za koju je pre njega lobirao Serdjukov. Pored toga, preduzeti su koraci u pravcu zamene uvoznih delova, delovima domaće proizvodnje.

Veliki udarac ruskoj vojnoj industriji naneo je konflikt sa Ukrajinom koji je primorao rusko vojno rukovodstvo da organizuje proizvodnju motora za helikoptere i brodove u samoj Rusiji.

Rusija planira da modernizuje 70% svog naoružanja do 2020. godine.

- Mi smo u jednom periodu zaista uvećali troškove za odbranu. U tom trenutku je stanje naše vojne tehnike bilo niže od naših standarda. Sada smo te troškove doveli do svetskog nivoa -  izjavio je premijer Dmitrij Medvedev u intervjuu 9. decembra 2015. godine.

Već sada se na osnovu stanja u 2015. godini može reći da je u rusku armiju uvedeno 50% nove borbene tehnike, tako da postavljeni cilj ne izgleda nedostižno.

Na primer, kopnene trupe Ruske Federacije počele su da dobijaju borbenu uniformu i opremu "Ratnik", uključujući i novi automat AK-12. Povećan je i broj najsavremenijih reaktivnih sistema plotunske vatre "Tornado-G", 120- milimetarskih samohodnih oruđa "Hosta" i samohodnih protivtenkovskih raketnih sistema "Hrizantema-S". U armiju pristižu i najnoviji operativno-taktički raketni sistemi "Iskander-M".

wikimedia.org/Sergey Krivchikov
Rusko vojno vazduhoplovstvo iskazalo se u borbama protiv džihadista

Snage protivvazdušne odbrane dobile su najnovije zenitno-raketne sisteme S-300V4 i S-400 "Trijumf".

Vazdušno-kosmičke trupe opremaju se najmodernijim jurišnim kompleksima Su-34, Su-30, Su-35, Mi-28N i Ka-52. Neki od ovih modela pokazali su svoje mogućnosti tokom borbenih operacija protiv Islamske države u Siriji. Svoju efikasnost su dokazale i rakete vazdušnog baziranja H-29L, H-101 i dr.

Ratna mornarica se oprema novim tipovima brodova i podmornica naoružanih efikasnim sistemima kao što su čuvene rakete "Kalibr", koje su Oružane snage Rusije koristile protiv Islamske države. Uvedene su u eksploataciju i najnovije podmornice opremljene balističkim raketama "Bulava".

Reuters
Ratna mornarica Rusije poseduje najnovije podmornice

Predviđeno je da Armija broji milion vojnika

Armija postaje profesionalnija postepenim odustajanjem od obaveznog služenja vojnog roka. Već sada ima više vojnika po ugovoru nego vojnika na odsluženju redovnog vojnog roka. Pa ipak, Rusija ne može potpuno odbaciti regrutaciju kao način kompletiranja armije, jer ruska ekonomija danas ne bi mogla da izdržava armiju koja se sastoji samo od vojnika po ugovoru.

U svakom slučaju, nedostaje još 400.000 ljudi da bi armija imala milion vojnika, koliko je predvidelo rukovodstvo. U ovom trenutku niko u svetu, izuzev Sjedinjenih Američkih Država, ne može da izdržava milionsku profesionalnu armiju.

Reuters
Armija postaje sve profesionalnija i brojnija

Načini povećanja brojnosti nisu nimalo banalni. Na primer, Šojgu je došao na ideju da u armiji formira takozvane naučne čete. To su jedinice u kojima vojnici imaju mogućnost da se tokom služenja redovnog vojnog roka bave naučnim projektima u interesu podizanja odbrambene sposobnosti zemlje. Ministarstvo odbrane očekuje da će vojnici takvih naučnih četa posle redovne vojne službe rado sklapati dobrovoljne ugovore sa vojskom.

POVEZANE VESTI

Petak 08.01.2016. 19:49
Ajde Rusi ceka vas ukrajinsko - sirijski pakao !!!
Subota 09.01.2016. 05:02
Ajde Rusi , spremte se na ukrajinsko - sirijski pakao !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online