Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 11.01.2014.
10:11
Vestionline A

Svastika drevni simbol sreće u Rusiji

Zahvaljujući Nemcima i zločinima koje su počinili u Drugom svetskom ratu, kukasti krst poznat i kao svastika, postao je simbol mržnje i stradanja. Međutim, ovaj znak je mnogo stariji od Trećeg rajha, različita su tumačenja njegovog porekla, a sa sigurnošću se zna da predstavlja drevni simbol sreće u Rusiji gde je poznat još iz vremena paleolita.

Svastika se u Rusiji od davnina koristila u obredima i graditeljstvu, domaćoj radinosti, poput veza na odeći, na tepisima i slično. Vrlo često je pribor za domaćinstvo bio ukrašen kukastim krstom.

Treba znati i da je kukasti krst kao simbol sveprisutan na indijskom potkontinentu, gde predstavlja osnovni smisao života, snagu solarne energije i reinkarnacije.

U 1926. godini je objavljen prvi deo temeljnog etnografskog istraživanja o ruskoj narodnoj nošnji Meščora, na kojoj su bili kukasti krstevi. Izdanje sadrži bogat ilustrativni materijal, a posle 1933. godine sve takve studije su ukinute, a knjiga više nije štampana.

Knjige koje su se bavile ovim simbolom uglavnom su bile uništene, a neke su arhivirane na posebna mesta. Međutim, ona se i danas u nekom obliku može naći na raznim mestima.

U 19. veku svastika je u Rusiji bila i na novčanicama. Predstavljala je heraldički simbol zajedno s carskim orlom.

Kukasti krst ili svastika, zapravo, nije redak simbol u slavenskim kulturama. U ruskoj kulturi predstavlja pradavni simbol sreće, a u kombinaciji sa pticom pored bila je i simbol venčanja. 

Na Kavkazu se svastika može videti na stenama Ingušetijskih kula, na verskim objektima i grobljima, ali i na zastavi i grbu. Takođe ih ima na nekim istorijskim spomenicima u Čečeniji, posebno na drevnim grobnicama u okrugu Itum-Kale, takazvanom "gradu mrtvih". U predislamskom periodu svastika je u tom delu bila simbol boga sunca Dala-Malkusa.

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Gvozdeni čovek sa Tibeta
ZVEZDE I MISTERIJE Gvozdeni čovek sa Tibeta
Subota 11.01.2014. 12:15
Sloveni tj. srbi su arijevski narod a ne germani koji su do nedavno bili najobicnija horda, i zato se svim snagama bore da uniste srbsku istoriju i nacionalni identitet naravno uz posredstvo vatikana. Cak su njihovi istoricari nametnuli tezu da su srbi na balkan dosli u 7 vijeku i pobili vecinu albanaca koji su navodno bili autokton narod na balkanu, cak je na berlinskom kongresu srbiji zabranjeno izucavanje istorije starije od Nemanjica. Njemacka je jedno veliko zlo za srbski narod i mi moramo da prestanemo sve pregovore sa njima da bi nam krenulo bolje.
Subota 11.01.2014. 10:59
Dorbo jutro, Kolumbo!
Subota 11.01.2014. 12:08
tačno... simbol sunca ili "kruga" tj života kao jednog neprekidnog ciklusa... nema smrti... Simbol poštovan i na našim prostorima, od davnina... kasnije, samo nadograđen kroz priznavanje Hrista...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online