Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 22.12.2013.
17:13
B92 A

Geni određuju za koga glasamo na izborima?!

E, ovo je vrlo iznenađujuće! Ispada da biologija oblikuje naš izbor na glasanju?! Da li je moguće, pitamo se svi, a nova studija odgovara da su naši politički stavovi duboko ukorenjeni u našoj DNK i da čak 56 odsto svih naših uverenja zavisi upravo od gena!

Još ranije je detetu "usađeno" za koga će da glasa
 

Individualna iskustva, odgoj i drugi društveni uticaji objašnjavaju preostale varijacije u našoj orijentisanosti na desnicu ili levicu, pokazala je studija.

- Ranije smo mislili da su politički stavovi i ponašanja ukorenjeni u odnosima sa okruženjem. Međutim, naša studija je pokazala da su barem delimično za to odgovorni i naši geni, kaže koautor dr Kevin Smit, politikolog sa Univerziteta u Nebraski.

Za potrebe studije objavljene u ovomesečnom izdanju žurnala Political Psychology, istraživači su ispitali 682 para sredovečnih blizanaca.

Polovina blizanaca bila je jednojajčana i delila iste gene, dok je ostatak čine fraternalni blizanci koji dele oko 50 odsto gena. Oni su ispitani o stavovima o nizu političkih tema uključujući i gej brakove i egalitarizam.

Istraživanje je pokazalo da identični blizanci imaju sličnije političke stavove od fraternalnih, a dalje statističke analize dokazale su da su razlike posledica genetskih uticaja.

Studija je takođe otkrila da je oko 48 odsto razlike u ekstremnim autoritarnim uvertenjima nasleđeno, dok je oko 50 odsto egalitarističkih gledanja na svet ukorenjeno u našim genima.

Jedan od autora studije dr Džon Hibing kaže da bi otkrića mogla pomoći u olakšavanju političkih tenzija.

- Mnogi smatraju da bi ljudi mogli da dođu do dogovora, samo ako bi dovoljno dugo razgovarali o politici. Naše istraživanje, kao i ostala na ovom polju, ukazuju da su političke razlike i biološke i da utiču na to kako doživljavamo svet oko nas, rekao je on.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.12.2013. 20:36
Pa da kad bi se plaćao porez na gluposti ne bi ni ovakvih nebuloza bilo na portalu.......!!! Nikakvi geni ne odlučuju nego moja pamet i razum...jer znam da čitam i između redova........
Nedelja 22.12.2013. 19:45
Gluposti
Ponedeljak 23.12.2013. 11:02
Sta je bre ovo? Kakav je ovo debilizam!! Kakva je ovo budalastina!! Gospodo novinari, da vam nije licna izgorela mozda?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online