Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.04.2019.
03:00
A. Vučićević - Vesti A

Genetika ruši predrasude (3): Srpski gen star 12.000 godina

Anatolij Kljosov, američki doktor bioloških nauka ruskog porekla, pre nekoliko godina izneo je tvrdnju da je srpski gen star 12.000 godina i da većina evropskih naroda ima više od 40 odsto ovog pragena.

pixabay.com
 

- Više od 60 odsto naroda sa prostora današnje Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Danske, severnog dela Nemačke, južnog dela Skandinavskog poluostrva i dela prostora Velike Britanije u sebi ima srpski gen - jedna je od teza u naučnom radu ovog naučnika.

On je objasnio da su nosioci R1A1 genetske oznake srpskog gena živeli na Balkanu pre više od 12.000 godina.

- Nakon više od 200 pokolenja, oni odatle izlaze u istočnoevropsku ravnicu, gde se pre 4.500 godina pojavio predak savremenih Rusa i Ukrajinaca roda R1A1. Osim dva naroda u Evropi, svi drugi imaju više od 40 odsto srpskog ili prasrpskog gena i njihov genetski materijal je pet do osam hiljada godina mlađi - navodi ovaj osnivač Ruske akademije DNK i predsednik naučne konsultativne uprave Međunarodnog genealoškog biroa u svom naučnom radu.

Kljosov je proučavao mutacije i zaključio da svi Sloveni potiču s Balkana.

- Starost genetskog primerka R1A1 kod najviših indijskih kasti potiče od pre nekih 3.850 godina, što se poklapa s periodom dolaska Arijevaca na te prostore - naveo je on i uspostavio zaključak da su Arijevci zapravo Sloveni koji su s područja Srbije, Balkana, stigli do Indije. Ovaj stručnjak za haplogrupu R1A1 kaže da je ona tipična za sve Slovene, ali i najviše kaste u Indiji.

Jevrejska krv u Hitleru

Londonski "Telegraf" svojevremeno je objavio šokantnu vest. DNK analize pokazale su da je Adolf Hitler imao jevrejske i afričke korene. Testovi su sprovedeni na osnovu uzoraka pljuvačke još živih rođaka zloglasnog nacističkog vođe. Dva belgijska novinara su svojevremeno nakon višegodišnje potrage ušla u trag Hitlerovog brata od strica i još nekoliko srodnika.

Istraživači navode da je hromozom Haplogrupa E1b1b1 izdvojen u uzorcima pljuvačke redak u zapadnoj Evropi, ali zato veoma rasprostranjen među Berberima, pripadnicima etničke grupe koja živi u Maroku, Alžiru i Tunisu, kao i među sefardskim i Aškenazi Jevrejima. Ovo nije prvi put da istoričari iznose pretpostavku da je Hitler bio jevrejskog porekla. Za njegovog oca Alojza sumnja se da je bio vanbračno dete austrijske služavke i 19-godišnjeg Jevrejina.

Crni roditelji dobili belo dete

Jedan bračni par Nigerijaca, koji živi u Velikoj Britaniji, 2010. godine dospeo je na sve naslovne strane. Uprkos tome što su oboje potpuno tamne puti, Anđela i Bendžamin Ihegboro u porodilištu su doživeli ogromno iznenađenje kad su ugledali svoju ćerku bele boje kože, plavih očiju i plave kose!

Čak su i lekari bili potpuno iznenađeni, posebno zbog činjenice da je čak i u slučajevima kad je otac belac mala šansa da crna žena rodi belo dete. Vrlo brzo se ova vest pročula, a novinari su opkolili porodilište. Prve vesti dovodile su u pitanje vernost Anđele Ihegboro. Iako je njen suprug u više navrata izjavio da nijednog trenutka ne sumnja u vernost svoje lepše polovine, par je odlučio da se podvrgne DNK analizi kako bi skinuli ljagu s Anđelinog imena. Test je pokazao da je devojčica zaista njihovo zajedničko dete.

- Pre toga smo već dobili dvoje dece, oboje tamne puti. Možete samo zamisliti naš šok kad smo ugledali belo dete. Nama koža deteta uopšte nije bitna, ali kada i lekari nisu imali objašnjenje, zaista smo bili začuđeni - izjavio je za medije tada Bendžamin.

Nekoliko godina kasnije podvrgli su se dodatnim ispitivanjima svog genetskog materijala. Ispostavilo se da Bendžamin ima i holandske krvi. Iako su svi njegovi poznati srodnici tamnoputi, ko zna ko se i kako umešao sa nekim belcem, možda i pre više od nekoliko stotina godina.

- Detaljnije analize smo odlučili da uradimo iz radoznalosti, ipak smo mi redak genetički fenomen. Mi sa našom devojčicom uživamo. Navikli smo se na česte poglede na ulici ili pitanja kada smo je usvojili i slično. Verujem da ćemo i njoj morati da objasnimo kad poraste još malo da je ona naše dete podjednako kao i njena braća i sestre - izjavio je Bendžamin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online