Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.10.2013.
11:46
cosmopolitan.rs A

Šta ste sinoć sanjali?

Postoje ljudi koji se gotovo svako jutro sećaju šta su sanjali, ali i oni kojima se to retko dešava. Da li ste se ikad zapitali šta snovi znače, u prevodu šta nam to podsvest "govori"?

- Snovi se ne dešavaju nama, mi se dešavamo njima. Drugim rečima mi smo reditelji, glavni junak i producent filmova koji se odigravaju u našoj glavi kada zaspimo, tvrdi Ian Valis, psiholog i autor knjige “The Top 100 Dreams”.

Mi smo reditelji, glavni junak i producent filmova koji se odigravaju u našoj glavi kada zaspimo
 

Čovek sanja oko 5 snova koji traju od 15 do 45 minuta u jednoj noći.

Ako želite da protumačite svoje snove, prvo morate staviti papir i olovku blizu kreveta i čim se probudite zapišete šta ste sanjali. Kasnije uporedite svoje beleške sa našom listom od 5 protumačenih snova, otkrijte njihovo značenje i šta da uradite povodom toga.

Neko vas juri

San: Trčite ko ludi dok vas neko juri. Ne znate šta je ili ko taj neko, ali vam je uvek za petama, koliko god vi brzo trčali.

Značenje: Prema Valisu, kao što ne možete da pobegnete onome ko vas juri, tako ne možete da zaobiđete neki životni problem vezan za posao, ljubavni život ili bilo šta što vas muči, a da možda niste ni svesni toga.

Šta da uradite: Preispitajte sebe da shvatite šta izbegavate. Psiholozi kažu da ovakvi snovi ukazuju na izbegavanje problema što dovodi do anksioznosti i depresije. Ako je to nešto na šta ne možete uticati, nemojte se opterećivati ili ako možete, uhvatite se u koštac sa problemom.

Ispada vam zub

San: Ovo je kao scena iz horor filma. Vaš zub se klima, raspada, mrvi i ispada iz vilice dok vi ostajete prestravljeni onim što vam se upravo dogodilo.

Ispao zub = Palo samopouzdanje

Značenje: Zubi su simbol moći i samopouzdanja. Na kraju krajeva, pokazujete ih kada se smejete, ujedate ili režite na nekoga. Ovaj san znači da vam je samopouzdanje opasno poljuljano, kaže Valis.

Šta da radite: Valis predlaže da folirate koliko možete. Istraživanje mimike i govora tela na Harvardu pokazalo je da govor tela koji odaje sigurnost u sebe podstiče lučenje testosterona koje, opet, podstiče osećaj samopouzdanja. Svi vole dobar placebo efekat.

Goli u javnosti

San: Goli ste u javnosti, ful frontal ugao i svi sve vide. I dok vas skoro niko ne primećuje, vi ste očajni i želite da se sakrijete kako znate i umete.

Značenje: Osećate se ranjivo i uplašeno. Bojite se nekog javnog ispada koji može da se dogodi. Kao što niko ne primećuje vašu golotinju u snu, tako i vaši strahovi ostaju skriveni. Možda vas opterećuje novi posao ili veza u koju ste se tek upustili. Ako se san odvija u učionici, moguće je da ste nesigurni u svoje znanje iako ste vredno učili. Ako je san u kafiću to odražava socijalnu anksioznost.

Šta uraditi: Vreme je da prihvatite svoj strah i razgovarate o njemu. Uz nečiju pomoć, možda nađete i rešenje problema. U svakom slučaju je lakše izjadati se nego brinuti kako da se goli sakrijete od ljudi, tvrdi Valis.

Letite

San: Bilo da letite samostalno ili u nekoj letelici, glava vam je doslovno u oblacima.

Značenje: Kao i u snu, preleteli ste neku veliku prepreku u životu, sudeći po Valisu. Trenutno se osećate slobodno, bez ograničenja i neometano donosite odluke.

Šta da uradite: Prema istraživanju Univerziteta u Floridi, najbolje vreme za prave poteze je upravo sada kada se osećate sigurnim u sebe i zadovoljnim zbog neke prethodne odluke. Naći ćete nove mogućnosti koje vam se otvaraju.

Kasnite

San: Imali ste dosta vremena do krajnjeg roka za nešto, ali odjednom vreme leti. Imate 15 minuta da stignete negde i sve kreće naopako. Jednostavno vam se ne da stignete na vreme.

Značenje: Čemu god da žurite u snu, u podsvesti to je neki cilj ili prekretnica u vašem životu, tvrdi Valis. Može biti neki rok koji vas opasno stresira- bukvalno neki "dedlajn" ili pitanja od životnog značaja (da imate siguran posao do određenih godina).

Šta uraditi: Zapitajte se da li ste vi osoba koja preuzima odgovornost za sebe ili čekate da se stvari dogode same od sebe? Možda vas je nešto odvuklo od vaših prvobitnih ciljeva i zamisli u životu. Sada je vreme da se fokusirate na vas i posvetite ostvarivanju ciljeva i, u neku ruku, sami kontrolišete svoje vreme. Probajte da zapisujete ciljeve i razgovarajte sa bliskim ljudima o tome šta želite, savetuje Valis.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online