Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.03.2013.
14:03
Pressonline A

Da li je anoreksija nasledna?

Naučnici Dečije bolnice u Filadelfiji identifikovali su vezu između retkih i uobičajenih gena sa poremećajem u ishrani koje dovodi do anoreksije.

Foto: Ilustracija
 

Anoreksija (nervoza u ishrani) primećena je kod 9 od 1000 žena u Americi. Kod pacijenata je uočeno odbijanje hrane, gubitak težine, iracionalni strah od telesne težine, čak i kod mršavih žena. Uočena je iskrivljena slika pacijenata o sebi, o svojoj težini i obliku tela.

Ovaj poremećaj je 10 puta izraženiji kod žena nego kod muškaraca. Javlja se u adolescentskom dobu i sa sobom nosi najveću stopu smrtnosti od svih poremećaja i zato uspešno lečenje predstavlja pravi izazov.

Studije na blizancima i celim porodicama pokazale su da je anoreksija nasledna. ''Međutim, uprkos studijama koje su pokazale povezanost nekoliko gena sa anoreksijom kod ispitanika, direktna povezanost još nije sasvim utvrđena i dosta je nepoznata za naučnike.''- rekao je lider ovih studija Hakon Hakonarson, direktor Centra za genetiku kod dece u Filadelfiji.

'' Studija je uglavnom fokusirana na traženje gena ili kopije gena koji su direktno povezani sa anoreksijom.'' – dodao je Hakon Hakonarson. Veličina uzorka je bila najveća ikada uzeta u ispitivanju DNK i poticala je od 1,003 pacijenta sa simptomima anoreksije. Svi ispitanici, osim 24 žene, bili su prosečne starosti oko 27 godina. Kao kontrolna grupa postojala je grupa od 3,733 dece od oko 13 godina, iz Dečije bolnice.

'' Potvrđeni su rezultati iz prethodnih istraživanja. SNP( segmenti gena) u OPRD genima pokazali su povezanost sa anoreksijom.''- rekao je dr Hakonarson. '' Nismo otkrili neke nove gene povezane sa anoreksijom , ali smo napravili listu gena korisnih za dalja istraživanja.'' Jedan od SNP gena je između CHD10 i CHD9 gena i on je povezan sa autizmom.

U studiji je, takođe, ispitivano kako brisanje ili dupliranje kopija DNK sekvenci (CNV) utiče na poremećaj. U prethodnim ispitivanjima pokazano je da su CNV (kopije DNK sekvenci) igrale jednu od glavnih uloga u neuropsihijatriskim poremećajima, kao što su šizofrenija, bipolarni poremećaj i autizam.

Trenutna istraživanja pokazuju da CNV ne igra tako važnu ulogu u anoreksiji. Ipak, istraživači su identifikovali nekoliko retkih CNV kod pacijenata sa anoreksijom i to uglavnom brisanje, odnosno nedostatak ovih kopija na hromozomu 13.

''Naša istraživanja pokazuju da zajedničke SNP i retke CNV doprinose patogenezi anoreksije. Varijante gena koje smo otkrili vredni su za dalje analize kod relativno malo slučajeva anoreksije. Ovo istraživanje zahteva uzimanje mnogo većeg broja uzoraka, kako bi dokazali direktnu povezanost anoreksije sa genima. Za sada možemo samo reći da ta povezanost postoji, za to postoje dokazi, ali ne možemo reći koji su tačno geni u pitanju, kako bi ih koristili u prevenciji anoreksije.''- rekao je Hakonarson.

Podršku za ova istraživanja naučnici su dobili od Instituta za razvoj iz Dečije bolnice u Filadelfiji, od Fondacije Klarman Family Foundation i od Naučnog instituta La Jolla.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online