Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 01.01.2013.
11:45
Vestionline A

Tvitermanija: I srpski političari se "navukli"

Svetskom trendu upotrebe društvene mreže Tviter priklonili su se i srpski političari. Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, Mlađan Dinkić, Vuk Drašković, Vuk Jeremić, Oliver Dulić, Dragan Šutanovac, Nenad Čanak...samo su neki od političara u Srbiji koji prenose svoje misli preko popularnog sajta.

Tviter sve popularniji među srpskim političarima
 

Da li u službi političkog marketinga, želja da se dopadnu biračima ili jednostavno da budu prisutni u medijima, tek u 2012. godini Srbijom je zavladala prava tvitermanija...

U današnje vreme naprednih tehnologija i sve većoj otuđenosti političara, novinari su prinuđeni da prate Tviter jer na ovoj društvenoj mreži često političari objavljuju i ekskluzivne informacije.

Pročitajte još:

* Koji političar je najpraćeniji na Tviteru?

Vest da su šefovi država članica EU u martu na samitu u Briselu, zatvorenom za javnost, dodelili Srbiji status kandidata za članstvo u Uniji prvi je, upravo na Tviteru, saopštio predsednik Evropskog saveta Herman van Rompaj, a potom su tu informaciju potvrdili predstavnici Danske i predsednik Evropske komisije Žoze Manule Barozo, takođe putem Tvitera.

Političari starog kova

Dok neki svakodnevno osatvljaju tvitove na popularnoj mreži, postoje i drugačiji primeri. Naime, rekli bismo da postoje i političari "starog kova" kao što su Ivica Dačić, Dragan Đilas, Rasim Ljajić, Dragan Marković Palma, koji mnoge ne haju da se na ovaj način obrate javnosti i biračima.

Modernom načinu komunikacije nije odoleo ni predsednik Srbije Tomislav Nikolić, S vremena na vreme, oglasi se i šef države, kao naprimer kada je podržao Aleksandra Vučića u borbi protiv korupcije u kriminala.

I prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obrati se javnosti preko popularne mreže. Posle brojnih slekulacija u medijima o moći Miroslava Miškovića, Vučić je na Tviteru napisao da niko neće moći da pobedi Srbiju, pa ni Miroslav Mišković.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je veoma čest "tviteraš". Poznati je njegova ljubav prem muzici, a osim komentara o pesmama i koncertima lider URS-a je putem društvene mreže otkrio i nekoliko ekskluziva iz političkog života.

Naljutio nekadašnje koalicione partnere iz Demokratske stranke: Tvit Mlađana Dinkića
 

Kada je bilo jasno da će novu Vladu Srbije da čine koalicija SNS-a, SPS-a i URS-a mediji su spekulisali da će u preraspodeli fotelja ministarsvo poljoprivrede da pripadne Velimiru Iliću. Dinkić je tada napisao da zna da sigurno Ilić neće da bude na čelu poljoprivrede.

Dobro je naljuti lider "regionista" nekadašnje koalicione partnere iz Demokratske stranke, kada je kritikovao poslanike DS-a da su u jeku rasprave o budžetu u sali bili prisutni samo Borislav Stefanović i genetičar Stojković, a kao dokaz postavio je i fotografije gde se vide prazne klupe previđene za poslanike demokrata.

Čest "tviteraš": Oliver Dulić
 

Nekadašnji ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić je na Tviteru "Čistačica", u skladu sa akcijom njegovom ministarstva "Očistimo Srbiju" koja je tokom jeseni, a i još je predmet istrage pravosudnih organa.

Njegov partiski kolega i takođe bivši ministar, Dragan Šutanovac je "Profesionalac" (bio ministar odbrana u Vladi Mirka Cvetkovića). Nekadašnji savetnik Borisa Tadića Nebojša Krstić je "non-stop" na Tviteru.

Obamin tvit oborio sve rekorde

Koliki je značaj Tviteru u savremenom svetu govori podatak da je američki predsednik Barak Obama 7. novembra, istog trenutka kada je njegova pobeda na predsedničkim izborima u SAD postala izvesna, postavio kratak tvit koji je glasio: "Još četiri godine" (Four more years). Zanimljivo je da je ta jednostavna poruka oborila rekord po najvećem broju novih tvitova u sekundi koji su usledili kao reakcija i kojih je bilo čak 327.000.

Nema neke važnije vesti koja se pojavi, a da na Tviteru nju ne prokomentariše bivši šef srpske diplomatije i predsedavajući Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić. Pogotovo su njegovi "tvitovi" učestali pošto se preselio u Njujork.

Šestoko se posvađao na Tviteru sa hrvatskim "Jutarnjim listom": Vuk Jeremić
 

Tako je posle uragana Sendi bio "specijalni izveštač" za mnoge medije, koje su željno iščekivali informacije iz prve ruke o staravičnoj nesreći koja je pogodila "Veliku jabuku". Ume Jeremić i da se "svađa" na Tviteru. Tako je ušao u polemiku sa Hrvatima posle skandalozne presude Haškog tribunala kojom su hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni krivice za progom Srba u zločinačkoj akciji Vojske Hrvatske "Oluja" 1995. godine. Jeremić je na Tviteru podsetio i na stari jevrejski pozdrav "Dogodine u Jerusalimu, ali ga je "preveo na srpski": Dogodine u Prizrenu! Da je čovek različitih interesovanja Vuk je dokazao komentarisanjem najnovijeg holivudskog hita "Hobit".

"Svi, svi, svi" poklič je kojim je lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković devedesetih godina prošlog veka do ekstaze dovodio svoje pristalice, a taj poznati "lajt motiv" prisutan je i danas na Tviteru. Često, u njegovom stilu, sa puno metafora, komentariše zbivanja u Srbiji. Drašković stigne i da se obrati Papi Benediktu XVI na popularnoj društvenoj mreži.

Obratio se i Papi Benediktu XVI: Tvit Vuka Draškovića
 

Sve veći broj političara na društvenim mrežama znak je su političari shvatili da one postoje, a zatim i da mogu da im budu od koristi, pa je očigledno da će u budućnosti i sadržaj i oblik političkih poruka morati sve više da prilagođavaju novom, virtuelnom prostoru.

Estradni rat - ko ima više "folovera" Ceca ili Karleuša?

Tviter je nezaobilazni činilac i na srpskom estradom nebu. Nema značajnijeg pevača ili pevačice u Srbiji koja nije prisutna na popularnoj društvenoj mreži.

Svaki dan možete da saznate šta radi Jelena Karleuša, Seka Aleksić, Ceca Ražnatović, Vlado Georgiev...

 

Jelena Karleuša u raspavi sa "Pokojnom Milevom"
 

Tviter je i poprište žestokih svađa kako samih pevačica, tako i njihovih fanova. Takmiči se ko ima više "folovera", a najpoznatija bitka na "tviteraškom nebu Srbije"  je ona između zavađenih rivalki Cece Ražnatović i Jelene Karleuše.

 

Što voli da se slika i da to objavljuje na Tviteru: Ivan Ivanović kao Ognjen Amidžić

Tu je i šoumen Ivan Ivanović, koji prima, ali i zadaje udarce preko Tvitera. Mnogo puta se našao na udaru "tviteraša", pogotovo posle gostovanja Stjepana Mesića u emisiji "Veče sa Ivanom Ivanovićem".

 

Voditelj TV Prva se našao na meti fanova Džastina Bibera, posle njegove prepoznatljive šale. Tom prilikom Ivanović je dobijao i pretnje smrću od uvređenih tinejdžera, velikih fanova svetske muzičke zvezde.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.01.2013. 12:03
Pa kad neko nema druga posla, npr, da na neki nacin opravda te abnormalne plate koje prima, onda mora da lupeta po tviteru.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online