Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 29.09.2018.
14:40
rs.n1info.com A

Jeremić: O Kosovu, u ime Srbije, pregovara Toni Bler

Predsednik Narodne stranke i nekadašnji predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić kaže da se u ovom trenutku dešava najhazardniji taktički manevar po pitanju Kosova, da se diskutuje o razgraničenju, a da u ime Srbije pregovara Toni Bler. Tvrdi da razgraničenje znači da delovi tzv. Preševske doline pripadnu Kosovu, a neki delovi severa Srbiji.

EPA/Srdjan Suki
Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić

"Bler ubeđivao Merkelovu"

Prema njegovom mišljenju, deo tog plana je i davanje stolice Kosovu u UN. Jeremić je za N1, a na pitanje u kom svojstvu je bio u UN, rekao da ima poziv, kao bivši predsednik, za svako zasedanje Generalne skupštine.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da su, osim kosovskih zvaničnika, u Njujorku i opozionari koji pokušavaju da "uhvate što više zvaničnika da se fotografišu sa njima" i to "iskoriste za ličnu promociju".

- Mislim da je premijerkina izjava bila neprimerena šefu delegacije Srbije, nije istina da sam ja jurio po hodnicima - rekao je na to Jeremić i naveo da se u Njujorku video sa brojnim zvaničnicima i da su ga sagovornici pitali zašto nema predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- U normalnim okolnostima šef Vlade bi bio adekvatan predstavnik, ali u svetu se zna da je samo jedan čovek zaista na vlasti u Srbiji i da je on odlučio da se ne pojavi na zasedanju - rekao je on.

Vuk Jeremić se osvrnuo i na to što je, kako kaže, tokom trajanja zasedanja Generalne skupštine, predsednik SNS kroz krokodilske suze rekao da je njegova politika poražena, i za to optužio delove crkve, opozicije, i nevladinih organizacija.

- Ovog trenutka najhazardniji taktički manevar po pitanju Kosova se dešava... Razgraničenje se diskutuje više nego ikad i u ovom trenutku, u ime Srbije, sa najvišim zvaničnicima moćnih država sveta, u ime Srbije, ponoviću, pregovara Toni Bler - rekao je Jeremić i dodao:

- Više mojih sagovornika, među kojima su pojedini iz Evrope, znaju da se Toni Bler prošle nedelje sastao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i upravo o tome s njom govorio. Razgovarao je i sa visokim francuskim zvaničnicima, a sledeće nedelje ima važne sastanke u Vašingtonu, po dogovoru sa Vučićem napravljenim prve nedelje jula u Beogradu - tvrdi Jeremić.

"Razgraničenje znači precrtati granicu Srbije"

- Očekujem da neko iz vlasti to demantuje, konkretno Aleksandar Vučić, jer je on jedini u kontaktu sa Tonijem Blerom po tom pitanju. Bler se ovim stvarima ne bavi ovim iz altruizma... Bler stvari ne radi za džabe i ja sada pitam da li je Toni Bler plaćen za tako nešto i ko ga je platio... Nisu ga platili iz budžeta, ali neko ga plaća - naveo je Jeremić.

Jeremić kaže da se u hodnicima UN priča i o cifri, i navodi da je čuo da se radi o 150.000 dolara mesečno, a da mu sledi i nagrada ukoliko uspe da "ispregovara razgraničenje".

- Razgraničenje znači precrtati granicu Srbije, da delovi onoga što Albanci zovu Preševska dolina pripadnu Kosovu, a eventualni delovi severa pripadnu Srbiji. Postoji objektivno velika opasnost da, u roku od nekoliko godina od razgraničenja i davanja stolice Kosovu u UN, nećemo imati dve albanske države, nego jednu - zaključio je Vuk Jeremić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online