Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 19.08.2012.
22:43
Vesti A

Misterije planete: Pola riba, pola čovek

U galeriji mitoloških bića antike, koja su ranijih vekova rasplamsavala maštu avanturista i istraživača i naučnika, značajno mesto zauzimaju i morske sirene. Američki naučnik Ričard Kar, stručnjak za morsku biologiju, tvrdio je da je na Floridi nađeno mrtvo telo neobičnog bića, čoveka-ribe. Ovo senzacionalno otkriće raspalilo je maštu istraživača.

Foto: Ilustracija
 

Čak je pokazao i fotografiju, za koju su mnogi rekli da liči na fotomontažu. Na scenu su stupili i stručnjaci koji nisu uspeli ni da potvrde, ni da demantuju autentičnost fotografije. Ovo otkriće je čuvano kao stroga tajna, a sve osobe koje koje su imale bilo kakve veze s tim prošle su, navodno, poseban tretman. Nekoliko godina nakon otkrića Ričard Kar je odlučio da progovori.

Zeleni zubi

Sirene se pojavljuju i u španskim, portugalskim, holandskim, skandinavskim, britanskim, nemačkim i afričkim mitovima i legendama, a u nekim irskim predanjima sirene žive na suvom tlu, pod morem, i imaju škrge, koje im omogućuju da kroz more doplivaju na kopno. Ta tajanstvena morska bića su istovremeno muškog i ženskog pola. Dok su žene vitke, čarobne lepote i dok im niko ne može odoleti, muškarci su odvratni, imaju crvene noseve, svinjske oči, zelene zube i zelenu kosu.

- Na jednoj peščanoj plaži na Floridi otkriveno je mrtvo telo neobičnog morskog bića - pola riba, pola čovek! Kreatura koju bismo mogli nazvati čovekolika riba ili riboliki čovek upućuje nas u drevne pomorske legende po kojima je čovek izašao iz morskih dubina i vremenom se nastanio na kopnu! Sada kada smo došli do ovog otkrića sasvim je realno poverovati i u priče o zavodljivim morskim ljubavnicama, sirenama, koje su svojom pesmom i neodoljivim izgledom privlačile pažnju drevnih pomoraca.
Verovanje u morske sirene i nepoznata morska bića natprirodnih moći postoje u mnogim kulturama sveta. Prvi književni opis morskih sirena nalazimo u grčkoj mitologiji. Homer ih pominje u svojoj "Odiseji".


U avgustu 1920. godine, mornari s broda Mardž Gars, nedaleko od obala Nove zemlje, videli su morskog čoveka koji je kružio oko broda, uspuzao se na palubu i nekoliko trenutaka netremice zurio u zaprepašćene mornare...


Iako je morska kreatura koju pominje dr Kar anatomski drugačija od legendarnih morskih lepotica, američki naučnik ima objašnjenje:


- U vodama oko Floride - izjavio je novinarima - iz još neobjašnjivih razloga, evolucija se odvijala na nešto drugačiji način. Prvo su se zadnja peraja pretvorila u udove i dobila izgled ljudskih nogu. Za mene je to i prirodno. Da bi postao vodozemac, a onda i biće koje je moglo ovladati kopnom, čovek je neminovno morao da prođe upravo takvu evoluciju!

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Pola riba, pola čovek
Nedelja 19.08.2012. 22:53
Genetski modifikovana riba ili čovek. Svašta su ljudi danas spremni da urade.
Ponedeljak 20.08.2012. 01:12
daleke vec 1995-te godine geneticari su otkrili 4 kljucna gena koja ispituju kompatibilnost prilikom oplodnje jajne celije , naime kada se oni inhibishu , onda postoji teoretska shansa da oplodjena jajna celija nastavi proces deljenja , bez obzira sto je geneticki materijal nekompatibilan, a onda masta moze svasta...a izgleda da su ti stvorovi nekada shetali (leteli, plivali) Zemljom (....)
Ponedeljak 20.08.2012. 08:53
Senzacije uvek imaju dobru prođu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online