Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.07.2012.
12:50
Smedia A

Znamo da vam je dosta svega: Evo kako da se opustite

Letnji dani iscrpljuju vrelinama, pogotovo ako ste prinuđeni da se vozite GSP-om. Nemir, nervoza, gradska buka, besomučno okretanje televizijskih kanala na kojima politička elita nikako da se dogovori ko će i kako da vodi državu, besparica,... samo su neki od razloga zbog kojih biste najradije vrištali na sav glas! Vreme je da se opustimo...

Stres je neminovnost savremenog načina života, ali on nije bolest već alarm organizma da nešto nije u redu: Prepoznajte ga...i "ubijte"!
 

Stres je neminovnost savremenog načina života, ali on nije bolest već alarm organizma da nešto nije u redu, stav je psihologa. Kako ga prepoznati?

-Stres ima svoju psihološku i fiziološku dimenziju. U fizičkom smislu dolazi do porasta pritiska, glavobolje, vrtoglavice, porasta šećera u krvi, promene srčanog ritma. Sa psihičke strane, stres je praćen osećanjem straha i unezverenosti, i ima slične simptome kao neuroza straha. U tom trenutku organizam se priprema za beg ili za borbu - objašnjava za S media portal dr Jasna Jovanović, psihijatar-psihoterapeut.

Zašto svi drugačije reagujemo?

Smanjite efekte stresa

 

Stručnjaci Američke kampanje za mentalno zdravlje ističu da bi trebalo da budete uporni u borbi protiv stresa i da ne očekujete da se situacija preko noći promeni. Evo njihovih saveta:
1.Budite realni
2.Naučite da kažete "ne"
3.Eliminišite sve aktivnosti koje vam nisu potrebne
4.Ne preuzimajte na sebe više odgovornosti nego što možete da ispunite

Često se dešava da pojedinci u istim okolnostima različito reaguju. Sagovornica S media portala objašnjava da i za to postoje razlozi:

- Donedavno je vladalo stanovište da je stres zapravo rezultat spoljašnjeg pritiska na pojedinca. Međutim, ova teza ne objašnjava zašto, suočene sa identičnim situacijama, neke osobe reaguju smireno, dok druge lako gube kontrolu. Intenzitet uticaja stresa je određen time kako se osoba nosi sa konkretnom situacijom koja je dovela do stresnog stanja. Kada ne uspevamo da upravljamo stresom, telesni odbrambeni mehanizmi (imunitet) slabe i postajemo podložni bolestima. Procenjuje se da je više od 75 % bolesti prouzrokovano stresom.

Mirišljava, topla kupka

Najmanje što biste mogli da poklonite umornom organizmu je mirišljava, topla kupka.

Umorni organizam biće preporođen!
 

Protiv nesanice je najbolje da koristite ulja majorana i žalfije, za eliminaciju stresa bogom dana su eteričn ulja ruže i jasmina, protiv depresije lavanda, dok se protiv nervne iscrpljenosti preporučuju sandalovina i kedrovina.
 

Klasična muzika

Najezda svakavih muzičkih pravaca možda vas je naterala da prestanete da slušate muziku. Međutim, terapija muzikom se u savremenim zemljama koristi za lečenje najtežih bolesnika. U nekim zemljama EU postoji čak i zakon o muzikoterapiji!
Blagotvorni taktovi smanjuju napetost, strah, depresiju i bol; zbog toga biste, bar pola sata dnevno, mogli da se prepustite čarima klasične muzike. Za početak, predlažemo Vivaldijevo “Leto”, a ako vam je dosta vrućine možete da slušate “Zimu” – jednako je blagotvorna za duh, a možda bi vas bolje opustila.

Boravak u prirodi

Savremeni čovek odavno je zaboravio da bi trebalo da živi u skladu sa prirodom i sopstvenim razumom. Međutim, sat vremena uz knjigu u nekom šumarku, voljenom osobom ili dragim prijateljima vratiće vam preko potrebnu energiju i raspoloženje.

Klupa samo vas čeka...

Život u skladu sa prirodom podrazumeva da odlazimo na vreme na spavanje, da na vreme ustajemo, doručkujemo, ručamo i večeramo. Sve bi trebalo izbalansirati: koliko ste radili, toliko morate i da odmarate.

Ako ste previše radili, propustili ste vreme za odmor, organizam vam je iscrpljen i eto stresa i bolesti.

Masaža

Dodir ima neverovatan učinak na raspoloženje. Masaža, tradicionalni oblik opuštanja i lečenja, zahteva izdvajanje određene sume novca - od 10 do 15 evra.

Dodir ima neverovatan učinak na raspoloženje

Međutim, kada uzmemo u obzir da većina pušača izdvaja priličnu sumu novca na ovaj porok, masaža ne bi trebalo da predstavlja veliki hir.

 

Sportske aktivnosti

Da je u zdravom telu zdrav duh većina ljudi zna, međutim malo ko primenjuje. U zemljama EU aktivno se radi na povećanju broja rekreativaca.

Posledice dinamičnog urbanog života su negativne, a jedna od osnovnih je nedostatak fizičke kondicije.

Finansijski aspekt najčešći je izgovor kada je u pitanju bavljenje sportom. Međutim, za šetnju, vožnju bicikla i džoging nije potrebno ništa osim dobre volje i male doze samoinicijative.

Učinite nešto dobro za sebe, već danas!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online