Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 11.03.2012.
20:50
Blic A

NASA razbija 5 mitova o proročanstvu Maja

Agencija NASA objavila je video u kome opovrgava tumačenja majanskog proročanstva o smaku sveta koji bi navodno trebalo da nastupi 21. decembra ove, 2012. godine. Naučnik Don Jiomens iz te agencije ponudio je argumente protiv najčešćih mitova o kraju života na Zemlji.

Foto: Ilustracija
 

Mnogi ljudi veruju da će 21. decembra život na Zemlji prestati da postoji, pozivajući se na kalendar drevnih Maja koji se navodno iznenada završava upravo tog datuma.

Međutim, Don Jiomens, koji u NASA vodi Program za objekte u blizini Zemlje, ponudio je argumente koji ruše najčešće mitove o smaku sveta.

1. Smak sveta: Majanski kalendar se završava 21. 12. 2012.

Jiomens ističe da se majanski kalendar uopšte ne završava 21. decembra, već tada samo počinje novi vremenski ciklus.

- U pitanju je samo završetak jednog ciklusa računanja vremena i početak drugog. Baš kao što se kod nas ciklus završava 31. decembra, ali 1. januara počinje novi - objašnjava Jiomens.

2. Sudar Zemlje sa misterioznom planetom Niburu

Jedan od često pominjanih mitova je onaj o planeti Niburu, čije postojanje nikada nije dokazano. Navodno, ta planeta se približava Zemlji i sudariće se s njom u decembru.

- Da se neka planeta zaista približava našoj, mi bismo je još odavno uočili. Na hiljade astronoma svakodnevno posmatra nebo i nisu videli ništa slično. A kada bi planeta kojim slučajem bila nevidljiva, svejedno bismo uočili efekte njene gravitacije na okolne planete - ističe Jiomens.

3. Solarna oluja koja će zbrisati život sa Zemlje

Pristalice pretpostavke o smaku sveta takođe strahuju od solarnih oluja koje, prema njihovom mišljenju, mogu da rezultiraju masovnom smrću ljudi. Naučnici ističu da takve oluje zaista postoje, ali da radijacija koju uzrokuju nije pogubna po zdravlje.

- Dve velike solarne oluje dogodile su se baš pre nekoliko dana, ali one su deo normalnog 11-godišnjeg ciklusa Sunca - navodi Jiomens.

4. Smak sveta zbog poravnanja planeta

Sledeći scenario o smaku sveta uključuje ogromnu plimu koja će izazvati poplave širom sveta, a uzrok plime će, navodno, biti poravnanje planeta.

- Kao prvo, u decembru se planete neće naći u istoj ravni, a čak i kada bi do toga došlo, ne bi bilo nikakvog uticaja na plimu, jer na nju ne utiče nijedna planeta, već samo Mesec i Sunce - ističe Jiomens.

5. Poremećaj Zemljine rotacije i magnetnih polja

- Osa rotacije ni u kom slučaju ne može da se promeni, jer je stabilizuje Mesečeva orbita oko Zemlje - objašnjava Jiomens, pobijajući mit o poremećaju rotacije naše planete 21. decembra.

Jiomens ističe da se magnetno polje menja na svakih pola miliona godina, ali nema dokaza da će se to dogoditi u decembru. Čak i kada bi se dogodilo, kaže Jiomens, ne bismo imali nikakvih problema osim što bismo morali ponovo da podesimo kompase.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.03.2012. 21:11
Cak Noris odlucuje kada ce biti smak sveta.
Nedelja 11.03.2012. 20:57
Колико година му је било потребно за решавање ових мистерија?
Nedelja 11.03.2012. 21:03
NA KAKVE SVE GLUPOSTI OVI AMERI NE BACAJU PARE ,STRASNO !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online