Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.02.2017.
07:50
Vestionline, Blic.rs A

NASA otkrila sedam planeta veličine Zemlje, na tri je moguće da postoji i voda

Pronađeno je sedam novih planeta nalik Zemlji van Sunčevog sistema, a na tri od njih je moguće da ima vode, čak i okeana, i da su nastanjive, rekli su naučnici na konferenciji koju je organizovala NASA.

twitter.com/dna
Nisu u pitanju vanzemaljci: NASA

Egzoplanete, planete koje kruže oko zvezda van Sunčevog sistema, trenutno su svemirska tela u koja naučnici polažu velike nade kada je u pitanju život u dalekom svemiru, jer se za mnoge od njih pokazalo da liče na Zemlju, te mogu da sadrže gradivne osnove života, a vremenom naučnici otkrivaju sve više ovakvih planeta.

Pred konferenciju rečeno je samo kratko da "nisu u pitanju vanzemaljci", a otkrića su predstavili astrofizičar Tomas Curbuhen iz štaba NASA u Vašingtonu, Mihael Žilon, astronom sa belgijskog Univerziteta u Liježu, menadžer naučnog centra Spicer u Pasadeni u Kaliforniji Šon Keri, Nikol Luis, astronom sa Instituta za teleskopsko istraživanje svemira u Baltimoru i Sara Siger, profesorka astronomije i fizike na MIT i Kembridžu.

- Otkriveno je sedam planeta veličine Zemlje udaljenih samo 40 svetlosnih godina i nalaze se u tri zone u kojima je moguće nastanjivanje. Naučnici veruju da na tri od ovih sedam planeta postoji voda i da je pitanje dogledne budućnosti kada će ona moći da bude otkrivena - kazao je Curbuhen.

Na najmanje tri od sedam planeta koje orbitiraju oko zvezde Trapist-1 otkriveno je nešto što bi se moglo nazvati "Svetim gralom za astronome posvećene traganju za planetama", pošto na njima postoje uslovi za razvoj života, rečeno je večeras. Nijedna od do sada poznatih galaksija nema toliko stenovitih planeta veličine Zemlje i mogli bi imati na svom sastavu i okeane, navode naučnici, uvereni u mogućnost da u narednoj deceniji budu otkriveni i "dokazi o tome da na njima postoji život".

Te planete su, kaže Mihael Žilon, blizu su jedna drugoj i orbitiraju poput Zemlje, tako da je na jednoj polovini planeta uvek noć dok je na drugoj dan, nazivajući ovo otkriće "najuzbudljivijim u poslednjih 15 godina".

Šon Keri naveo je da se do ovog otkrića došlo pomoću svemirskog teleskopa Spicer, kome nije bio primarni zadatak da traga po tom sazvežđu, ali da su ipak registrovane ove planete.

"Trapist 1" je "ultrahladni patuljak", odnosno zvezda u sazvežđu Vodolije koja ima samo osam odsto Sunčeve mase, tek je malo veća od Jupitera i mnogo hladnija i crvenija od Sunca.

Profesorka Sara Siger rekla je da naučnici još ne znaju mnogo o ovim planetama, ali da se zna da postoji još mnogo takvih "sestara Zemlje".

Britanski astronom dr Kris Kopervit sa Univerziteta "Džon Mur" u Liverpulu, koji je bio deo međunarodnog tima, rekao je da se radi o više nego velikom otkriću.

- Otkriće više stenovitih planeta na kojima je temperatura površine takva da je moguće postojanje tečnosti, vode, čini ovaj sistem uzbudljivim ciljem traganja za životom u budućnosti - kazao je dr Kopervit za "Indipendent".

The discovery of multiple rocky planets with surface temperatures which allow for liquid water make this amazing system an exciting future target in the search for life."

Pitanja vezana za ova otkrića mogu se postaviti naučnicima na Tviteru pod haštegom #asknasa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online