Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.09.2016.
14:32
Vestionline A

Zastrašujuće: Ovako bi izgledao život da Sunce "ode" na 7 dana

Većina ljudi ne može da ostane imuna na zrake Sunca i pozitivnu energiju koju prenose čim se ukažu, a ukoliko je pritom u pitanju i godišnje doba poput proleća i leta koja sa sobom nose i mnoštvo novih mogućnosti i aktivnosti, tim bolje.

pixabay.com
Nestanak Sunca - nestanak svega poznatog

Na kraju svakog jesenjeg i zimskog perioda koji podrazumeva mračne i kratke dane, s veseljem iščekujemo prve zrake Sunca, koje kao da svake godine iznova naučimo da cenimo. Ali jeste li se ikada zapitali kako bi svet i naši životi izgledali da nema Sunca? 

Prva i osnovna stvar koju nam Sunce omogućava jeste snaga i energija za ustajanje iz kreveta i početak svakog novog dana. Ono pomaže jačanju naših kosti pomoću vitamina D koji se stvara u telu prilikom izlaganja njegovim zracima, ali i pomaže u borbi protiv prolaznih i sezonskihtalasa depresije. Drugim rečima, bez Sunca bismo bili uspavani slabići s psihološkim problemima, ali to je tek početak onoga što bi se promenilo na planeti, navodi portal "Science". 

Sama planeta bi poprimila potpuno drugačije i neprepoznatljive karakteristike, od kojih bismo prvo primetili mračno i hladno okruženje. Iako ne osećamo Zemljinu rotaciju, ona je itekako bitna u izmenama dana i noći. Kada bi nestalo Sunca, na Zemlji bi nastao mrak u roku 8,5 minuta, koliko je potrebno Sunčevoj svetlosti da dođe do Zemlje. 

Hladnoća do -17

Hladnoća bi nastupila u nešto sporijem vremenskom intervalu, ali njena dejstva bila bi mnogo teže podnošljiva većini ljudi. Temperatura na planeti spustila bi se na -17,8°C u roku od sedam dana, što bi i dalje bilo nedovoljno da onemogući ljudima i ostalim živim oblicima život na zemlji, barem privremeno. 

Nedostatak Sunca znači i neodvijanje fotosinteze, procesa kojim biljke pretvaraju Sunčevu svetlost u energiju, a to znači i postepeno smanjivanje uslova za život na Zemlji. Biljke koje ne obavljaju fotosintezu izgubile bi svoja hranljiva svojstva, zbog čega bi životinje biljojedi ostale bez potencijalne hrane. 

Inače, bilo bi potrebno godinu dana da se temperatura na površini Zemlje spusti na -73,3°C, što bi za većinu oblika života, uključujući i ljudske, bila nepodnošljiva temperatura za nastavak života. 

Najveći uticaj nestanka Sunca odrazio bi se u svemiru i prostorima u koje ljudsko oko ne može da dopre. Rotirajući se oko svoje ose, Zemlja istovremeno kruži i oko Sunca, koje svojom gravitacijskom silom na okupu drži sve planete u našem solarnom sistemu. 

Ode i gravitacija

Gravitacija omogućava Zemlji da neprekidno kruži oko nje, a bez gravitacije, naša i sve ostale planete jednostavno bi se "razbežale" po svemiru. To bi sa sobom donelo nove opasnosti i mogućnosti sudara sa kometama, meteorima ili čak drugima planetama. 

Scenario u kojem bi Sunce na sedam dana uzelo godišnji odmor i ostavilo Zemljane da se u međuvremenu snalaze kako znaju zvuči zaista zastrašujuće i nimalo poželjno, pa se prilikom razmišljanja o njemu i nekoliko jesenjih i zimskih meseci s tek po nekim zrakom Sunca ne čini uopšte toliko loše.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online