Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Nedelja 04.12.2011.
01:13
Alo! A

Mlađa muzao koze po hrvatskim pašnjacima!

Mlađan Dinkić, lider Ujedinjenih regiona Srbije, često i danas od svoje supruge dobija pohvale za savršeno zatezanje kreveta. Veštinu slaganja posteljine pod konac kaže da je usavršio u vojsci, gde je naučio čak i da muze koze!

Brzo shvatio da je u stadu ključan jarac i da njega samo treba da uhvati za rogove: Mlađan Dinkić
 

- U vojsci sam naučio da idealno nameštam krevet, kako to i moja žena priznaje. Ako ništa, barem sam usavršio tehniku. Danas u kući ja spremam stvari, moja žena to nikad ne radi. Nameštam krevet pod konac i u tome sam dobar - pohvalio se Dinkić u intervjuu za beogradski “Alo!“, koji je vojni rok služio 1983. i 1984. godine.


Prvi deo proveo je u Ilirskoj Bistrici u Sloveniji, gde je dužio ručni bacač.


- Ubrzo sam ušao u vojni orkestar i svirao gitaru. Međutim, nisam se dugo zadržao jer sam se zamerio starešinama. Jednom prilikom sam dolazio iz grada i neko je pre mene prljavim čizmama prešao preko sveže oribanog patosa i ostavio trag. Starešina je mene pozvao i rekao mi da odem to da očistim, a ja sam rekao neka očisti onaj koji je to i napravio. Na neki način sam odbio naređenje i po kazni sam izbačen iz benda, po principu oduzećemo ti ono što najviše voliš da radiš - priseća se Dinkić prvog razočaranja.

Vojnička hrana mu nije teško pala!

Pošto nikada nije bio izbirljiv, Dinkiću ni vojnička hrana nije teško pala.
- Sve sam jeo što su nam davali. Čak sam jedini uživao u nečemu što je većina vojnika prezirala. To je bilo neko presovano voće na koje su se svi mrštili - kaže on.
Drugarstva iz vojske su vremenom izbledela.
- Svi smo dolazili iz različitih krajeva velike Jugoslavije, većina nije bila iz Srbije. Osim Mađara koji me je naučio da muzem, pamtim i Rajka Uzelca, koga sam ranije povremeno sretao jer je takođe iz Beograda - prisetio se Dinkić.

Prekomanda ga je odvela u planinsko selo Šapjane, na granici Slovenije i Hrvatske, blizu Rijeke, gde je obaveza vojske bila takozvana mrtva straža.


- Tamo smo čuvali nekakvo skladište goriva po sistemu sedam dana na straži, sedam dana navodnog odmaranja, odnosno društvenokorisnog rada. Stražario sam kao i svi ostali u vrlo teškim uslovima. U životu nisam video takvo blato od pola metra. Kad padne kiša, upadali smo u glib kao da smo u močvari. Zbog teške monotonije na straži, svako od nas je naravno jedva čekao tih sedam dana odmora - priča Dinkić.


Vojnici su mogli da biraju između dve vrste posla - uobičajeni fizički rad ili poljoprivredne aktivnosti. Naš sagovornik nije ni slutio da će se u toj fazi vojnog roka suočiti ni manje ni više nego sa mužom koza.
 

Devojka ga je prevarila

- Desilo mi se ono što se dešavalo većini. Devojka koju sam ostavio u gradu naravno da je našla drugog dok sam bio u vojsci. Klasika! Mada je tada to za mene bilo strašno, kasnije sam naravno uvideo da je to sitnica u odnosu na druge probleme - priznao nam je Dinkić.

- Tada je zbog reforme vojske bilo moderno da se vojnici angažuju u poljoprivrednim poslovima i ja sam odabrao to. Sve muškarčine su se naravno prijavile za ove poslove snage, što je zapravo bilo pletenje bodljikave žice ili premeštanje buradi od 200 litara s jednog kraja na drugi. Uglavnom, zapalo mi je da čuvam koze, što je na kraju ispala dobra kombinacija, zato što sam vrlo brzo shvatio da je u stadu ključan jarac i njega samo treba da uhvatite za rogove, povedete i sve koze idu za njim. I tako sam ih vodio u šumu, svirao sam gitaru za svoju dušu... Jedino što nisam znao je da ih muzem, ali je tu bio jedan Mađar koji je znao i pomogao mi je da i to savladam - smeje se Dinkić.


Pošto se isticao u brzom trčanju, posebno na kratke staze, Dinkić se oprobao i u različitim takmičenjima JNA i često je donosio pobede svojoj kasarni.


- To mi je bilo posebno značajno jer sam napustio stražu kako bih išao na ta takmičenja. Taj moj talenat je isplivao u nadmetanjima u gašenju požara. Bilo je paradoksalnih situacija jer kad izbije požar vojska trči tri kilometra od kasarne do mesta požara, a svi nosimo neke naprtnjače od po 30 litara i onda tih 30 litara treba da ubaciš u plamen koji je 10 metara visok... I naravno, nema šanse da to uradiš, iako mi prvi dođemo. Kobojagi gasimo požar dok ne dođu kanaderi da pospu vodom - priseća se sagovornik “Alo!“ komičnih scena.


Kad podvuče crtu, Dinkić kaže da je imao onaj pravi vojni rok.


- Što bi se reklo, bez pošteda i izvlačenja. Najozbiljnije moguće.

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.12.2011. 01:19
Imao si ti srecu da drustvo za zastitu zivotinja za to nije znalo. Nisi ti samo koze muzao...
Nedelja 04.12.2011. 01:26
sve u svemu veoma iskompleksirana osoba ....
Nedelja 04.12.2011. 10:43
Kakav je smisao ovog clanka? Koga to uopste zanima koga je on to muzo? Ili je to priprema javnosti za povratak lopova, placenika i izdajnika? U postenoj drzavi on bi vec odavno pisao o svojim secanjima, ali iza resetaka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online