Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 08.11.2011.
18:29
RTS A

Kašalj se nekada lečio heroinom!

Medicina druge polovine 19. veka gotovo se nije mogla zamisliti bez brojnih vrsta droga – opijum je sprečavao menstrualne bolove, amfetamini ublažavali psihosomatske poremećaje, a heroin je korišćen kao lek protiv kašlja.

Nekad je heroin bio lek, danas je ubica
 


Koliko god to zvučalo neverovatno, mnoge vrste danas zabranjenih droga nastale su kao lek u 19. veku. Zaista, teško je poverovati koji su sve narkotici bili legalni i mogli da se konzumiraju na javnim mestima.


Opijum se, tokom 19. veka, najviše koristio u Americi. Ne samo da je bio legalan, već su ga lekari davali pacijentima, a mogao je i da se kupi u trgovinskim radnjama.
 

Žene su pušenjem opijuma ublažavale svoje menstrualne bolove. Čak su ga davali i bebama kako bi lakše podnele bol dok im rastu prvi zubi.
 

Do početka 20. veka, najveći korisnici opijuma upravo su bile žene. Njegovo konzumiranje prvi je zabranio grad San Francisko 1875. godine, a Kalifornija je tek 1907. godine uvela ograničenu upotrebu, namenjenu isključivo u medicinske svrhe.
Marihuana je bila dozvoljena sve do početka 20. veka i koristila se kao sredstvo za poboljšavanje raspoloženja. Uzgajala se na plantažama bez ikakvih problema, ali je njena upotreba kasnije ograničena.


Laboratorijsku drogu amfetamin prvi je sintetizovao rumunski hemičar Lazar Edeleanu, u Berlinu 1887. godine. Korišćena je u lečenju alkoholizma, depresije, pa čak i alergija.
 

Amfetamini su zakonom zabranjeni od osamdesetih godina 20. veka, a danas ih farmaceutska industrija koristi u malim količinama za pravljenje nekih vrsta lekova koji se koriste u lečenju psihosomatskih poremećaja.
 

Iako se pojavio još šezdesetih godina 19. veka, kokain se nije koristio u narodnoj medicini. Najveću popularnost dostigao je kada je kompanija "Koka-kola" počela da ga koristi kao glavni sastojak svog originalnog recepta. Kada je kokain početkom 20. veka proglašen ilegalnim, promenjena je i receptura tog popularnog pića.
 

Sintetička droga ekstazi registrovana je 1912. godine, a zabranjena tek 1984. godine. Koristila se u istraživanjima psihoterapije, posle čega su profesori otkrili njene negativne posledice, koje uključuju i teška oštećenja mozga.


Heroin je izmišljen kao alternativa morfijumu. Vrlo brzo postao je jedna od najopasnijih droga. Čuvena farmaceutska kuća "Bayer" napravila ga je 1874. godine.
 

Na tržištu se pojavio kao lek protiv kašlja, a zatim i kao lek za lečenje zavisnosti od morfijuma.
 

Mnogo godina kasnije, ispostavilo se da heroin stvara veću zavisnost od samog morfijuma, pa je zabranjen 1914. godine.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.11.2011. 18:48
Neke droge su ilegalizovane ne zato sto su stetne nego sto su jeftinije i imaju bolje djelovanje kod lijecenja nekih bolesti nego ove SUPER skupe prave droge koje se prodaju po apotekama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online