Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 18.02.2011.
02:51
Alo! A

Fidel Kastro je u stvari Veroljub!

“Srpstvo nije ’hibridna nacija‘. Srbi su narod koji ima svoj civilizacijski identitet. Srbi su prva Evropa“, rekla je Dragoslava Koprivica, autor romana “Besmrtni Kastro i srbski rod“, u kojem objašnjava da je preko svojih keltskih korena čuveni kubanski lider u stvari naše gore list!

Negde u daljini može da vidi... svoje poreklo: Fidel Kastro
 

Potraga za pradavnim korenima srpskog naroda odvela je Koprivicu geografski od Atlantskog do Tihog okeana, a genealoški i do umirovljenog Kastra ili “našeg daljeg rođaka“.


- Fidel Kastro je poseban Don Kihot našeg vremena, nosilac programa nade, lucidni intelektualac koji me istinski inspiriše i plus naš dalji rođak. To sam saznala proučavajući sve velike knjige i intervjue stranih autora sa Kastrom. Kastrov otac je Kelt iz španske Galicije, malog mesta Lugo. Svi profesionalno ozbiljni i neucenjeni istoričari znaju da su Kelti Srbi. Kastrov otac je Angel Kastro. Nisam našla nijedan dokaz da Angel Kastro ne bi mogao biti Anđelko Kastratović - objašnjava naša sagovornica i razvija početnu ideju i na neke druge velike svetske umove, i smatra da je “srpski istorijski koren dubok, a sasečen“.
 

Od izrugivanja do ludačke košulje

Teza o Kastru keltskog, odnosno srpskog, porekla, svakako je smela, čak i za naše prostore.

- Danas vas svako traganje za originalom čini smešnim. Kada se zna da su srpsku istoriju pisali „ćoravi Ćorović i slepi Slepčević“, kako je to jedanput rekao pokojni patrijarh Pavle, takvo reagovanje je očekivano. Ide čak do guranja u ludačku košulju. Ima izrugivanja uzetog iz jedne komedije koja kaže: „Najpre su bili Srbi, pa Hrvati, pa amebe“. Imam savet za sve skeptike.

- Nema budućnosti onaj narod koji se odrekne svoje prošlosti, i to nije otrcana fraza nego najistinitija istina. U sunovratu u kom živimo, da bismo opstali, moramo saznati ko smo. Moramo se osloboditi terora falsifikovane istorije i raznih bečko-berlinskih nordijskih istorijskih škola - upozorava naša sagovornica, koja je juče u opštini Voždovac predstavila svoju knjigu.


Prikupljajući građu za ovaj svojevrsni rodoslov kubanskog lidera, Koprivica se konsultovala sa dr Jovanom Deretićem, koji je napisao i predgovor za knjigu.


- Mislim da je Deretić više uradio za srpstvo nego dve trećine ostarele pameti koja sedi u SANU. On je na čelu parne lokomotive istinske srpske istorije i ta lokomotiva, ma kako da klacka, nezaustavljivo ide kroz vreme i prostor - najavljuje preporod Koprivica, koja je veći deo svog života provela u Francuskoj.


Imajući u vidu da Fidelovo ime vuče koren iz reči “fidelidad“, što znači vernost, njegovo srpsko ime moglo bi da bude Verko ili Veroljub.

Primerak i za Kastra!

Svoje penzionerske dane, daleko od očiju javnosti, Kastro bi mogao da prekraćuje čitajući i svoje novo genealoško stablo, jer je jedan primerak Koprivičine knjige poslat i njemu.

- Kubu dobro poznajem, ali Kastra nikad lično nisam srela. Knjigu sam posredstvom kubanske ambasadorke u Beogradu poslala Kastru, pripremam izdanje knjige na španskom jeziku i nadam se da ću imati priliku da je predstavim na Kubi - otkriva naša sagovornica.

POVEZANE VESTI

Petak 18.02.2011. 08:37
Hm, meni Kastro vise lici na Kastrioti, da ne ispadne da je Albanac ? Zaista se povremeno pojavljuju ovakve teze "Svi profesionalno ozbiljni i neucenjeni istoričari znaju da su Kelti Srbi", samo niko ne navodi koji su to ozbiljni istoricari koji tako misle i ko ih ne ucenjuje ? Da li to znaci da mi nismo Sloveni ? Da su nam Irci blizi nego Rusi ? Da je trebalo da svog sina nazovem ne Ivan nego Ajvanho ? Sve dilema za dilemom....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online