Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.11.2009.
12:00
Z. Marjanović - Vesti A

Oproštaj od iskušenika Gojka

Vest o smrti patrijarha Pavla okupila vernike u manastiru Vujan. U manastiru kod Gornjeg Milanovca iskušenik Gojko Stojčević, potonji patrijarh SPC, živeo nekoliko godina dok se lečio od tuberkuloze.

Dolaze građani: Ulazak u manastirski kompleks

Vest o smrti patrijarha Pavla sa bolom je primljena u manastiru Vujan kod Gornjeg Milanovca gde je nekoliko godina živeo iskušenik Gojko Stojčević, potonji patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

Manastirska crkva

U dokumentima manastira Vujan, čuvaju se podaci da je u ovu srpsku bogomolju iskušenik Gojko stigao 1944. godine iz Banje Koviljače gde je radio kao veroučitelj i gde se razboleo od tuberkuloze. Lekari su tada predvideli da mu je preostalo svega tri meseca života.

Relikvija: Krstić koji je izrezbario budući patrijarh

- Kada je iskušenik Gojko stigao u manastir Vujan, zbog straha od tuberkuloze od koje je bolovao i koja je tada bila neizlečiva bolest, nije mu bilo dozvoljeno da zajedno sa drugim monasima prisustvuje liturgijama u manastirskoj crkvi i da bude za istim stolom sa ostalima kada se ruča. Iz tih razloga on je najviše vremena provodio u samoći i molitvama nad netruležnim moštima nepoznatog monaha iz srednjeg veka čiji je grob pronađen prilikom izgradnje manastira Vujan - kaže otac Jovan, iguman manastira Vujan.


On navodi da se za isceliteljske moći netruležnih moštiju srednjovekovnog monaha i ranije znalo. - Na primeru iskušenika Gojka Stojčevića, potonjeg

Spasao dečaka


Iskušenik Gojko Stojčević je tuberkulozu dobio u Banji Koviljači pošto je skočio u hladnu vodu Drine da bi spasao dečaka koga je zahvatila matica reke.

patrijarha srpskog, tada su još jednom potvrđene. Verujem da je patrijarh Pavle, tada izlečen samo zahvaljujući molitvama i isceliteljskim moćima moštiju - ističe iguman Jovan.


Odmah posle prve vesti o smrti patrijarha Pavla, u manastir su počeli da dolaze vernici iz čitavog Rudničko-takovskog i čačanskog kraja moleći se za dušu blagopočivšeg patrijarha.


- Svi se mi na isti način rađamo, ali ne utihnemo svi jednako, što je pokazao i patrijarh Pavle koga je narod još za života doživljavao kao svetog čoveka. Žalost je velika i narod ovoga kraja će ožaliti svog patrijarha onako kako to i dolikuje, a nama ostaje sećanje na njega, na dane njegovog izlečenja u ovom manastiru i krstić koji je ikušenik Gojko izrezbario posle izlečenja i poklonio manastirskoj crkvi. Na krstiću piše "Manastiru Vujan, za izelečenje, prilaže rab božji Gojko". Ovaj krst će se u našoj manastirskoj crkvi čuvati kao najveća relikvija sve dok bude manastira - naglašava iguman Jovan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online