Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.03.2019.
03:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Građanski protesti u regionu (2): Svakom svoja muka najteža

Protesti #1od5miliona širom Srbije organizuju se od 8. decembra 2018. Sve je počelo napadom na opozicionog političara Borka Stefanovića kome su nanete teške telesne povrede u Kruševcu. Zemlju su tada obišle slike Stefanovića krvavog od udaraca. I prvi skup je nazvan Stop krvavim košuljama kao pobuna protiv fizičkog nasilja u Srbiji u sferi politike

Dejan Tomić, Goran Slaba
 

U međuvremenu se oglasio predsednik Republike Aleksandar Vučić koji je percipiran kao glavni problem za one koji demonstriraju izjavio kako s organizatorima protesta neće pregovarati, "pa taman da ih na ulice izađe pet miliona". I time je nesvesno omilio slogan demonstrantima za dalja okupljanja. Ovog puta na bini nema političara, iako je jasno da opozicija i te kako podržava okupljanja građana. Govore profesori univerziteta, glumci i druge javne ličnosti, a nedavno je objavljena i lista zahteva, sa "fer i demokratskim izborima" kao glavnim.

- Cilj protesta jeste da dovedu do izbora u ravnopravnim, jednakim i fer uslovima i to je specifičnost ovih demonstracija u odnosu na one devedesetih godina. To nije prevashodno politički već pre svega opštedruštveni zahtev. Takođe, posebnost protesta jeste da su disperzivni, rašireni u 60 mesta i u svakom imaju lokalnu, građansku notu. Da li je to problem pijaće vode u Zrenjaninu ili muka 200.000 malinara u zapadnoj Srbiji, odnosno zaštita životne sredine na Staroj planini, tek te lokalne, a ne političke ideje održavaju proteste - ističe Cvijetin Milivojević, politički analitičar.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam navodi da su protesti u regionu kao "lik u ogledalu".

- Zajednički imenitelji su autoritarni režimi, korupcija, nedostatak vladavina prava i gušenje slobode medija. Vlastima je uvek bolje da građani ćute, uz obrazloženje da ima značajnih državnih tema, koje su im važnije od naših malih priča i života - kaže on.

Ipak, talas protesta ne bi nazvao "balkanskim prolećem".

- Arapsko proleće nije bilo proleće, već sumrak. Ne daj Bože da Balkan liči na to. Od toga smo dobili milione ubijenih i raseljenih, Islamsku državu, migrantsku rutu - navodi on za BBC .
Bolje je, kaže Popov, ugledati se na evropske "plišane revolucije" i nenasilne smene vlasti. Međutim, u njima je uvek postojao neki politički kontrapunkt.

Babe i žabe

Portparolka EU Maja Kocijančić rekla je da ne treba porediti proteste koji se dešavaju istovremeno u pomenute tri zemlje regiona. Ona je odbacila konstataciju albanskih medija da je u toku "balkansko proleće", koje, po njihovoj oceni, "može izazvati ozbiljnu krizu za EU".

- Protesti u svakoj zemlji imaju svoje karakteristike i ne bih poredila te situacije - izjavila je Kocijančić u Briselu.

Vlast se uplašila

Profesor psihologije i nekadašnji srpski vicepremijer Žarko Korać kaže da protesti predstavljaju pretnju po vlast, iako se ona trudi da pokaže da nisu nikakva ozbiljna opasnost.

- Protesti su se proširili i na manje gradove, gde treba zaista mnogo hrabrosti da se izađe na ulicu. To je odgovor na medijsku dominaciju režima, pa i političku, celokupan život je pod dominacijom vlasti - kaže Korać.

Sutra - Građanski protesti u regionu (3): Milu preti koverta

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online