Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.11.2018.
03:00
J. Arsenović - Vesti A

Politika prekraja prošlost (2): Sve je u oku posmatrača

Nije dugo trebalo da se uvreda iz Pariza u delu srpske javnosti prevede na teren srpske odgovornosti. Tako je u listu "Blic" osvanuo naslov: "Za vek smo od herojske nacije postali loši momci".

pixabay.com
Pariz

Slede sagovornici koji razumeju potez francuskog organizatora.

- Reputacija se teško stvara, godinama, a lako se ruši i to u jednom danu, kako je sa pojedincima, tako je i sa državom. Srbija je tokom devedesetih godina zbog ratova, nacionalizma i etničkog čišćenja u potpunosti ruinirala svoju reputaciju u svetu. Zbog toga je razumljivo što nas svet gleda kroz ta sočiva devedesetih - izjavljuje Filip Ejdus sa Fakulteta političkih nauka.

Istoričarka Dubravka Stojanović tako konstatuje da kada neko sebi dozvoli ono što je Srbija učinila, "ne treba da čudi zašto tako loše stoji u međunarodnoj zajednici".

- Ne znam da li se mi pravimo da ništa ne znamo ili stvarno ne znamo, i ne znam koje je od ta dva gore. Odnosno, da li stvarno ne znamo koju je ulogu Srbija imala u ratovima devedesetih i zločinima učinjenim u ime srpskog naroda od Hrvatske do Kosova ili se samo pravimo ludi - čudi se ona.

Od pojedinih srpskih univerzitetskih profesora, veću osudu, nanete uvrede Srbiji iskazali su potomci nekih francuskih generala ili novine poput "Figaroa", čiji je kolumnista zaključio da je protokol "ponizio Srbiju i napravio sr*nje".

Ispada da je Nemačka, vinovnik dva velika svetska rata i najvećeg genocida u istoriji, iskupila svoje grehe, pa nikome nije bilo upitno zašto je kancelarka Angela Merkel sedela u prvom redu kod Trijumfalne kapije. Kako je potisnuta uloga Nemačke kao lošeg momka? Moćnim mercedesom, uspehom nemačke fudbalske reprezentacije ili onim simboličnim klečanjem Vilijama Branta u Varšavskom getu?

Ako je moćnoj Nemačkoj zaboravljena crna prošlost, jer se ona denacifikovala, kako je onda hrvatska predsednica dopala prvog reda, ili kako je Hašim Tači dobio stolicu odmah iza glavnih igrača Putina, Trampa, Makrona? Da li to znači da sadašnja Evropa ne priznaje etničko čišćenje koje je Hrvatska sprovela nad svojim sugrađanima Srbima tih devedesetih, a kojima i danas otima imovinu i hapsi ih po tajnim optužnicima?

Ili taj isti Zapad na Tačija gleda kao na Če Gevaru, a kao ne zna izveštaj Dika Martija i optužbe da su Tači, kao i većina sadašnjih kosovskih lidera, bili ili su i sada uključeni u zločine i organizovani kriminal?
Nešto tu ne štima, ali neće biti da je do istorije, već do njenih tumača.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online