Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.10.2018.
03:00
Igor Subić, Miloš Topalović A

Kladionice u Srbiji dobro razrađen biznis (2): Sport u raljama kriminala

Sa klađenjem na ishode fudbalskih utakmica usko su vezana i nameštanja. Na taj način se ostvaruje se značajan prihod, varaju se kladioničari, a mnogi pojedinci i klubovi žive od toga. Poslednja "afera" vezana je za meč PS Žermen - Crvena zvezda, ali je Evropu više uzdrmala akcija "Čiste ruke" koja je sprovedena na teritoriji Belgije i Srbije.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jedan, ali važan segment je "štelovanje" rezultata u interesu klubova i "fudbalskih poslenika", ali ne treba smetnuti s uma da su ti mečevi bili u kladioničarskoj ponudi! Koliko je ljudi obmanuto i za koji novac?!

Kladionice su non-stop u stanju pripravnosti. Čim se "upali" crvena lampica, meč se skida iz ponude ili blokira. To je najsigurniji vid zaštite od enormnih gubitaka.

Kada se govori o nameštanju utakmica sve je uigrana šema i nije samo jedna zemlja u igri. Recimo, namesti se utakmica na Kipru i to se dojavi u Rumuniju gde se takođe "izabere" jedan duel, a onda i meč iz, recimo, Singapura. Kladioničarska mafija sa Kipra uplaćuje na meč u Rumuniji, Rumuni na onaj iz Singapura... i tako se zametne trag prljavog novca. Tako dolazimo u začarani krug.

Bivši predsednik Regulatornog tela za "onlajn" klađenje (ARJEL) Žan-Fransoa Vilote objasnio je mehanizme uplate velikog novca na utakmicu koja je pod budnim okom javnosti kakav je bio duel Zvezde i PSŽ. Tvrdi da ne postoji meč, u bilo kom sportu, koji je zaštićen od klađenja.

- Ne iznenađuje me, mada me svaki put zapanji - rekao je Vilote, aludirajući na sve učestalije slučajeve velikih uplata.

Dobro je upoznat gde, kako, koliko i u kom obimu se dešavaju uplate na sportske mečeve širom sveta.

- Jednostavno, moramo živeti sa time da ne postoji utakmica koja je zaštićena od manipulacije. Postoji veliki broj zemalja koje ne kontrolišu onlajn klađenje. U Kini, Hongkongu klađenje je zabranjeno, ali su takve aktivnosti tamo zapravo u zamahu. Mnoge evropske države, kao Malta, uopšte nemaju regulatorno telo za kontrolu onlajn klađenja. Postoje teritorije sa velikim slobodama u tom smislu, kao Delaver u SAD. Veoma je lako naći kladionice koje nisu kontrolisane.

Sve je više regulatornih tela u evropskim zemljama i u SAD. Veliki je zamah u tom pravcu. Na to utiče snažan interes sportskih organizacija da se svemu stane na put. Jasno je da ovakve manipulacije utiču na ekonomiju takmičenja. Azija je pravi raj. Tamo se kladi na sve i svašta: broj postignutih golova, kornera itd.

Prestonica kladioničarskog sveta je finansijska metropola Singapur. Ilegalne sportske kladionice u Aziji godišnje obrnu milijarde evra. Možda i stotine milijardi! Niko ne zna tačno koliko se novca uloži i zaradi/izgubi. Ta branša nije na glasu kao transparentna. Naprotiv, svetom klađenja vlada mafija. U Kini su ilegalne kladionice zabranjene. Svejedno, insajderi pričaju kako se samo u toj zemlji na opkladama okrene pravo bogatstvo.

- Često se kladim, odem u određeni bar i tamo uložim novac, a ponekad to činim i preko telefona i SMS - potvrđuje jedan 28-godišnjak iz Pekinga agenciji DPA.

Klađenje je prava pošast na Dalekom istoku. Državni mediji pišu da najmanje 10 miliona Kineza redovno ulaže novac na ishode fudbalskih utakmica. Često to čine i preko tamnih kanala, ilegalnih ponuđača na internetu.

Marko Krasić koji u Hongkongu igra za Sautern Distrikt kaže:
- Ima samo jedna javna, državna kladionica Jockedž club. U njoj možeš da igraš samo određene lige i trke konja. Nema poreza na dobit, a uplate su neograničene. Možeš da igraš i onlajn, ali samo mečeve koje ti ponude: sve engleske, prva i druga liga Španije, Francuske, Nemačke, samo prve lige Italije, Rusije, Lige šampiona Azije i Evrope i Kopa Libertadores.
Kladioničarska mafija, koja organizuje i kontroliše ilegalne kladionice, zadrži između 10% i 20% njegove dobiti. Bolji poznavaoci prilika u Kini, a i šire, tvrde da radi o klasičnoj "piramidi".

SUTRA - Kladionice u Srbiji dobro razrađen biznis (3): Dribling sa ulozima 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online