Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.02.2019.
03:00
J. Arsenović - Vesti A

Političari i društvene mreže (4): Lajkovi za ekstremne stavove

Rat na društvenim mrežama. Ko je kome "spustio", ko je koga nadmudrio, ismejao, ponizio, raskrinkao, razgolitio? Ko je viralni pobednik, a ko gubitnik u virtuelnom svetu političkih okršaja? I već unapred svako ima svoj odgovor, jer se većina korisnika drži naloga svojih istomišljenika na društvenim mrežama.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kada se protivniku replicira na svom Tviter nalogu, onda se to čini sa pojačanom retorikom. Što teže reči, to veći odjek u internet zajednici.

Još je Istok Pavlović, predavač Digitalnog marketinga na Fakultetu za medije i komunikacije Singidunum i pi-ar u kompaniji Frame iz Silicijumske doline u San Francisku, konstatovao da "odmereno i društvene mreže nikako ne idu zajedno".

- U političkom marketingu na društvenim mrežama više nije bitno samo biti prisutan. Danas je mnogo bitnije kakva se poruka šalje i na koji način - napisao je u jednom svom komentaru čovek koji je svojevremeno proglašen najuticajnijim blogerom u Srbiji.

Analizirajući kako je Donald Tramp sa ekstremnim stavovima postao dominantan na društvenim mrežama u vreme predsedničkih izbora u SAD 2016, Pavlović je uočio da su u Srbiji po istom principu vetar u jedra od društvenih mreža dobili Saša Radulović i Vojislav Šešelj.

- Radulović, koji poput Sandersa predlaže "reset" kompletnog sistema u Srbiji, i Šešelj, koji je kao i Donald Tramp shvatio suštinu društvenih mreža. U oba slučaja, dakle, radi se o ekstremnim stavovima. To je vest. To će se postavljati i lajkovati - kaže Pavlović.

Nesumnjivo je da društvene mreže u srpskoj verziji mogu da izbace nekog neočekivanog dobitnika u izbornom procesu, da ga učine vidljivim i omoguće prelazak cenzusa, ali za ostanak u političkoj areni potreban je i rad na terenu. Agitacija među opipljivim, a ne samo virtulenim sagovornicima. Na primeru Saše Radulović i njegovog pokreta Dosta je bilo vidimo kako vešto korišćenje interneta u političkoj komunikaciji nije dovoljno, pa bivšeg ministra privrede sada više pamtimo po nastupu sa gitarom i pesmom "Pada vlada" u srpskom parlamentu, nego po tvitovima.

- Imajte u vidu da ne više od pet odsto građana Srbije donosi odluku za koga će glasati na osnovu onoga što mu sugerišu društvene mreže, odnosno oni profili koje posećuje - kaže Cvijetin Milivojević.

Prema mišljenju ovog bivšeg novinara, a sada direktora agencije koja se, između ostalog, bavi i političkim marketingom, društvene mreže u Srbiji ne mogu da stvore kritičnu masu neophodnu za korenite promene.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online