Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.01.2017.
03:11
A. V. - Vesti A

Neobična udruženja u Srbiji (3): Obespravljeni, ujedinite se

Srbija ima i Udruženje Indijanaca Srbije. Verovatno će se mnogi zapitati odakle Indijanci u Srbiji.

facebook.com/Udruženje Indijanaca Srbije - Aleksinac
Udruženje Indijanaca u Aleksincu ima svoj trg

Ipak, iza ovog udruženja ne kriju se pravi Indijanci, već svi oni koji se tako osećaju.

Osnovano je 2007. godine u Aleksincu. Osnivač Ljupče Pavlović pre 15 godina na popisu stanovništva se izjasnio kao Indijanac, jer su ljudi u Srbiji obespravljeni, a državni organi krše mnoga ljudska prava. Tako je nastala ideja da okupi sve one koji se osećaju isto kao i on.

- Indijanaca je, kada su došli kolonizatori, bilo oko 45 miliona, a danas ih je šaka jada, baš kao i Srba. Srbija je danas jedan veliki rezervat. Svi živimo u rezervatu, kao i Indijanci u Americi. Svi žive bolje od nas. Ne živimo ništa bolje nego Indijanci nekada - rekao je Pavlović srpskim medijima.

Udruženje Indijanaca je upisano u registar udruženja, društvenih i političkih organizacija Srbije. Ukoliko neko želi da postane član ovog udruženja, potrebna je samo dobra volja.

- Svi oni koji se osećaju obespravljeno na bilo koji način, koji su nezadovoljni situacijom u zemlji, dobrodošli su - rekao je Pavlović.

Njegova je ideja da u Aleksincu napravi turističko-rekreativni centar koji bi ličio na indijansko selo i u kojem bi radilo nekoliko stotina Aleksinčana. To bi kako kaže donelo boljitak tom gradu, bolje uslove života.

- To je cilj aleksinačkih Indijanaca. Da učinimo makar malo da nam bude bolje. Moramo se boriti. Ne smemo doveka živeti u rezervatu i pustiti da neznalice upravljaju našom zemljom
- objasnio je Ljupče.

Plemenski savet u ovom udruženju ne postoji, a sebe Ljupče ne doživljava kao poglavicu.

- Indijanci svi zajedno donose odluke. Bilo bi lepo da imamo plemenski savet, da popušimo lulu mira, ali u Srbiji je stvarnost sumorna - istakao je Pavlović.

On je rekao da je to udruženje njegov način da iskaže bunt zbog svega što mu se događalo u našoj zemlji.

- Moja porodica i ja smo od vlasti obespravljeni, a birokratija nam ne dozvoljava da ostvarimo svoja prava. Smatrao sam da ću ako postanem Indijanac, kao pripadnik manjine lakše doći do pravde. Srpskih Indijanaca ima na svakom ćošku - zaključio je Ljupče.

Po pravdu u Strazbur

Udruženje Indijanaca Srbije je 2007. podnelo tužbu protiv države Srbije Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu. Kao razlog, naveli su u tužbi da su im ugrožena prava jer je Elektrodistribucija isključila struju u prostorijama Udruženja iako nemaju nikakva dugovanja. Proces još nije okončan, a Ljupče se nada da će pravda biti isterana ipak, deset godina kasnije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online