Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.03.2016.
04:13
N. S. Preradović - Vesti A

Južni tok nova šansa ili blef?

Ambasador Ruske Federacije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov nagovestio je nedavno mogućnost obnove projekta gasovoda Južni tok.

Reuters
Probni balon za Brisel: Vladimir Čižov

- Postoje izgledi za to, a Rusija je spremna da snabdeva energentima evropske potrošače u količinama koje oni mogu da kupe - rekao je Čižov. On smatra da je evropska tražnja za ruskim gasom nepromenjena.

- Videćemo u kom će obimu države koje su bile sastavni deo ovog projekta i Evropska komisija biti zainteresovane za obnovu Južnog toka - izjavio je ruski ambasador pri EU, a prenela agencija Tas.

Čizov priznaje da su u Evropskoj uniji i dalje prisutna podeljena mišljenja: jedni iskreno žale za tim projektom, dok su drugi preokupirani velikim ciljem - da smanje zavisnost od ruskih energetskih isporuka.

Gasovod Južni tok, od koga su Rusi i zvanično odustali, trebalo je da ispod Crnog mora dovede gas do Evrope i zemalja Balkanskog poluostrva. Godišnje je ovim gasovodom trebalo da se transportuje 63 milijarde kubika gasa, a najveću korist od gradnje pored Rusije, imale Bugarska i Srbija, zbog naplate tranzitne takse.

Sve je propalo kada je Bugarska, koja je bila predviđena da bude gasno evropsko čvorište, popustila pod pritiskom Vašingtona i Brisela i odustala u jeku ukrajinske krize od gradnje.
Moskva se potom okrenula novom projektu - izgradnji gasovoda preko Turske, ali je i on doveden u pitanje zbog obaranja ruskog vojnog aviona na tursko-sirijskoj granici.

Peskov: Nema promene!

Projekat Južni tok je obustavljen i na njemu se ne radi - izjavio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov. On je podsetio da je projekat zatvoren zbog, kako je rekao pozicije Evropske komisije. Peskov je dodao i da Brisel nije promenio stav prema tom gasovodu.

- Ako bi došlo do obnove Južnog toka, to bi bila sjajna vest - kaže za "Vesti" profesor dr Mlađen Kovačević.

- Niko nije imao ništa protiv da Nemačka sa Ruskom Federacijom potpiše ugovor o gradnji paralelnog toka na severu, pa je za očekivati da isto tako postupe i sa Južnim tokom. Potrebno je da Srbija i Mađarska više angažuju oko toga, a naročito Bugarska. Kod Bugara je problem što su po velikim pritiskom Vašingtona, koji žele da naude Rusima. Ipak male zemlje treba da gledaju svoj interes - kaže dr Kovačević.

Ekonomista Aleksandar Stevanović, međutim, ne veruje da može doći do obnove projekta Južni tok.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online