Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.03.2016.
08:15
Lj. Ivanović - Vesti A

Privreda na kolenima, a gubitaši dižu platu

Uzalud se srpski premijer Aleksandar Vučić hvali po svim televizijama i drugim medijima kako je ekonomija Srbije stabilna i prenosi pohvale koje mu, navodno, stižu od Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Međutim, samo dan posle jednog takvog samohvalisavog nastupa premijera na RTS, Fiskalni savet ga je demantovao iznoseći kako premijerova "idilična" slika izgleda u praksi.

Tanjug
Preplatiše isključuju neplatiše: EPS milijardu u minusu a povećao plate

Državna preduzeća, i dalje najveći poslodavci u Srbiji, dave se u dugovima i preživljavaju samo zahvaljujući tome što država duboko zavlači ruku u džep građana da bi ih održala na površini. Prema rečima profesora Pavla Petrovića, predsednika Saveta, samo Srbijagas duguje više od milijardu evra i posluje zahvaljujući donaciji od 200 miliona evra iz Fonda za razvoj. Isti dug ima i Rudarsko topionički basen Bor (RTB) koji pritom ne plaća struju, poreze, železnički transport i energente.

Vlada se vajka da je to rezultat rekordno niske cene bakra od 4.500 dolara po toni.

- Ali, to preduzeće je pravilo gubitke i kad je bakar koštao 9.000 dolara - uzvraća Petrović.
Veliki problem za zemlju su i subvencije za 10.000 radnih mesta, koje država daje, uglavnom stranim kompanijama.

Fiskalni savet upozorava da se ćuti o tome da država sa 10.000 evra godinama subvencioniše i rudnik Resavicu, da je dug Petrohemije prema Naftnoj industriji Srbije (NIS) dostigao 85 miliona evra i da će to država morati ove godine da namiri, opet uzimajući od građana.

U neslavnom klubu gubitaša je i stari miljenik vlasti Elektroprivreda Srbije, kompanija koja bi zaista mogla da potopi javne finansije. EPS je dužan do guše. Više od milijardu evra. Međutim, to nije sprečilo poslovodstvo na čelu sa Aleksandrom Obradovićem da bez rezona povećava plate.

- Netržišna cena struje, ogromni nenaplativi dugovi, gubitak struje na mreži, višak zaposlenih i previsoke plate uz lošu organizaciju, mogli bi da se preliju na budžet. Postoji nagoveštaj i da su plate u EPS čak i povećane u 2015. godini, iako je trebalo da budu smanjene. Sve će to da se prevali na građane Srbije - upozorio je Petrović.

Na dnu regiona

Srbija je gora od Rumunije, Bugarske, Hrvatske, Albanije, BiH, Crne Gore, Makedonije u čak četiri od 10 ekonomskih parametara. Ona ima najsporniji privredni rasti bruto nacionalnog dohotka, najmanje plate i kupovnu moć, ali zato najvišu inflaciju u regionu.

Ni rak rani srpske privrede, smederevskoj čeličani, izgleda nema oporavka.

- Železara je godinu dana nekako preživela zahvaljujući 100 miliona evra iz Fonda za razvoj iz decembra 2014 - dodao je čelnik Fiskalnog saveta i dodao da država već dugo vraća i kredite Galenike.

- Reforme i fiskalna konsolidacija u Srbiji se zaustavljaju pre vremena, jer glavni ciljevi još nisu ostvareni - zaključio je Petrović.

Članovi Fiskalnog saveta su ukazali da je deficit budžeta, iako smanjen, i dalje neodrživ i još je među najvišima u Evropi, a reforme javnih preduzeća jedva da su počele. Kriza javnog duga je samo privremeno odložena.

Da bira, ne bi ovde živeo

Ekonomista Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta, je za sve zemlje regiona Zapadnog Balkana rekao da su "daleko bilo".
- Kad bih mogao da biram, ne bih nigde živeo, ni investirao. Sve zemlje su prilično nerazvijene i nestabilne - napisao je Vučković.
 

Ekonomista Vladimir Gligorov negira i mantru Vučićeve vlade kako je Srbija bogzna kako privlačna za strana ulaganja.

- Zemlje se dele na one kojima je najveći problem nezaposlenost i one s visokim javnim dugom, a Srbija ima problem u obe kategorije - navodi Gligorov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online