Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.01.2016.
07:45
Z. Mirković - Vesti A

Severni tok 2 neophodan Evropi

Gasovod Severni tok 2 neophodan je Evropi i neće koštati evropske poreske obveznike nijedan cent, naglašeno je na Evropskoj konferenciji o gasu u Beču.

Tanjug/AP
Gasna stanica Volovec: Ukrajina gubi pare od tranzita

Generalni direktor austrijskog naftnog koncerna OMV, Rajner Zele, rekao je da su za sigurnost u snabdevanju potrebni diverzifikacija izvora i tranzitne rute, a da EU pre svega radi na zameni ruskog gasa, što je paradoksalno, ako se ima u vidu da ruski gas pokriva 25 odsto evropskih potreba.

On je poručio da Severni tok 2, sa učešćem Austrije, Nemačke, Francuske i Holandije, ne može biti više "evropski".

Takođe je ukazao da je opala proizvodnja gasa u Velikoj Britaniji i Holandiji, tako da se Evropi smanjuju opcije.

Ponuda Gasproma

I Gasprom je na bečkom skupu istakao značaj Severnog toka.

"U Evropi opada proizvodnja gasa, a potreba za njim je proteklih godina, pre svega pokrivana uvozom", rekla je generalna direktorka Gasproma za sektor izvoza, Elena Burmistrova, podsećajući da je njena kompanija lane u Evropu izvezla 159 milijardi kubnih metara gasa.
Severni tok ne snabdeva gasom samo Zapadnu Evropu, već preko čvora Baumgarten i mnoge zemlje centralne i južne Evrope, navela je Burmistrova.

"Tržište je dosledno i ponekad brutalno. Pokušaji politike da reguliše tržište i ograniči ga, nisu puno uticali na cene, kao ni kriza između Saudijske Arabije i Irana", objasnio je Rajner Zele.

Hanter Bajden hara po Ukrajini

Valja podsetiti da je Bajdenov sin Hanter odavno uhlebljen u Kijevu zahvaljujući tati, a u međuvremenu je od aprila 2014. godine, kada je postavljen za člana Saveta direktora naftno-gasne kompanije Burisma holdings, uspeo da bude povezan sa jednom od većih afera korupcije u Ukrajini.

Pravom vlasniku kompanije su najpre zamrznuta 23 miliona dolara, da bi u januaru 2015. godine bila prebačena na Kipar. "Njujork tajms" je obelodanio da Hanter Bajden ima više afera za sobom - još 2007. je sklopio posao sa dedom Džejmsom Bajdenom oko hedž-fondova, ali su se posvađali i stigli do suda. A 2014. je Hanter otpušten iz ratne mornarice SAD zbog upotrebe kokaina. Otac ga je sklonio u Ukrajinu.

Bajden i Porošenko bi da spreče projekat

Američki potpredsednik Džo Bajden i ukrajinski lider Petar Porošenko protive se projektu Severni tok 2, kojim bi ruski gas stizao do Nemačke, zaobilazeći pri tom Ukrajinu. Bajden smatra da je to izrazito politički projekat i da se mora učiniti sve da on bude zaustavljen - navodi na službenom Tviteru ukrajinski predsednik. Istovremeno, šef Gasproma Aleksej Miler ističe da su isporuke ruskog gasa od 1. do 16. januara ove godine porasle za 29,4 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Potražnja za ruskim gasom u Evropi u stalnom je porastu i to potvrđuje važnost projekta Severni tok 2, ističe Miler.

Ruski ministar ekonomskog razvoja Aleksej Uljukajev smatra da bi EU "pucala sebi u nogu" ukoliko odustane od gasovoda, jer je cilj ovog projekta energetska bezbednost Evrope.

Nemačka kancelarka Angela Merkel nedavno je istakla da i pored izgradnje Severnog toka 2, Ukrajina ne sme ostati bez tranzitne uloge za ruski gas koji kupuje Evropa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online