Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Četvrtak 09.10.2014.
20:11
B92 A

Nemci prodali Rusima najveće skladište gasa u EU

Rusija će kupiti najveće podzemno skladište gasa u Evropi od nemačkog BASF-a, a Nemci će zauzvrat imati pristup rezervama gasa u zapadnom Sibiru.

Sporazum je deo projekta Severni tok (Foto: Ilustracija)

Još jedna potvrda da Nemačka ima drugačiji odnos sa Rusijom u odnosu na ostatak EU biće potvrđena potpisima tokom jeseni, a dogovor je deo projekta Severni tok.

Okvir za ugovore urađen je još u decembru, kada je dobijeno zeleno svetlo od Evropske komisije, a EU i Rusija sada kažu da sankcije zbog ukrajinske krize neće uticati na nastavak ovog posla.

Skladište se nalazi u nemačkom gradu Redenu, na površini od osam kvadratnih kilometara, a gas se skladišti na dubinama do dva kilometra. Kapacitet skladišta je 4,2 milijarde kubnih metara, što je oko sedam odsto nemačke godišnje potrošnje.

Skladište u Redenu je jedno od ključnih za energetsku sigurnost Nemačke i Holandije, a prema podacima iz 2012. godine predstavljalo je petinu skladišnih kapaciteta u Nemačkoj.

"Ova razmena će značajno ojačati Gaspromovu poziciju u liniji proizvodnje, od sirovih materijala, preko realizacije, do finalnog proizvoda za mušterije", naveli su u Gaspromu.

Nemački hemijski gigant BASF inače ima 15 odsto udela i u Južnom toku.

Gasprom skladišti svoj gas u Srbiji, Austriji, Velikoj Britaniji, Letoniji, Belorusiji i Jermeniji.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.10.2014. 20:17
Zato se Nemci gorljivo zalazu protiv Juznog toka, hoce da imaju monopol na dilovanje ruskog gasa za citavu Evropu.
Četvrtak 09.10.2014. 20:25
хахахаха... мора да се поједини коментатори осећају јако глупо после ове вести ??? Поготово појединци који сматрају да је Путин - "персона нон грата" и сл. ?
Četvrtak 09.10.2014. 21:09
Осовина Путин-Меркел функционише али лагано и закулисно. Русија и економска унија коју Путин лагано формира око ње, је једина шанса Немачке да се реши америчке окупације и политичке контроле комонвелтских земаља. Са њом би се много брже ослободила и цела Европа. Са јаким савезником у Европи Русија би много лакше контролисала своје интересне сфере а онда и Србијом не би баш тако лако брисали под. Тројецарски савез (Русија, Немачка, Аустрија) друге половине 19.века је добар пример за ово. После овог последњег потеза Русије и Немачке само остаје да видимо колико ће господин Банана да зашиљи баксија.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online