Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.01.2016.
08:30
Dejan LUKIĆ A

Kako otići iz EU (2): Skok u mrak

Dok se čekaju rezultati Kameronove "Evropske fantazije", na položaje su izvučena sva raspoloživa oružja. Protivnici odlaska iz Evropske unije, stali iza "brekzit" (kovanica od dve engleska reči: "brejk"- raskinuti i "egzit" - izaći) otvorili su vatru iz svih kalibara - optužuju premijera Kamerona da narodu propoveda "nemoguće" - korenitu promenu Evropske unije, što podrazumeva i promenu njenog Osnivačkog akta.

Tanjug/AP
Propoveda nemoguće: Dejvid Kameron

Front "ostanka" napada, zatim, front "izlaska", da nema plan za "dan posle" i da Britancima nije u stanju da predoči kakvu zemlju zamišljaju kada izađe iz Unije u kojoj više London neće da ima svoj glas.

- To je tek čista fantazija - piše u londonskom "Tajmsu" predvodnik fronta Evrofila, poslanik Stjuart Rouz.

On alarmira Britance da evrofobi govore kako će, posle izlaska iz EU, sklopiti neki pogodan ugovor sa Briselom, a "unapred znaju da se to nikada neće dogoditi".

Rouz proziva pristalice odlaska

"Ako ne možete da direktno i jasno odgovorite na četiri postavljena, veoma bitna pitanja (oko toga šta posle izlaska iz Unije), to samo znači da nemate verodostojnu alternativu EU", piše poslanik Stjuart Rouz u listu "Gardijan".

Prema pravilima Evropske unije, izlazak iz te Zajednice automatski povlači aktiviranje člana 50 Lisabonskog ugovora, po kome Britanija gubi, između ostalog, stolicu u Evropskom savetu, a 27 preostalih država biraju dvojicu premijera zemalja-članica koji će pregovarati o korenito novim odnosima Ujedinjenog Kraljevstva sa Unijom.

- Front za ostanak plaši britanski elektorat, da je posle "brekzita" politika zemlje faktički "skok u mrak" i da London neće moći da ima istovremeno i "brekzit" i da "besplatno" uživa beneficije koje mu pruža članstvo" - odvraćaju Evrofobi, dok sa suprotne strane dolazi optužba da Britanci zaslužuju da im se jasno kaže kako bi zemlja prosperirala izvan EU, "umesto da živite u fantaziji misleći kako ćete otići, a besplatno uživati sve beneficije članstva... Obećavate ljudima da ćete paralelno ukinuti slobodno kretanje u Zajednici, kontribuciju u EU budžetu, izuzeće iz ekonomskih regulativa Zajednice, a istovremeno ostati članica Zajedničkog tržišta - to je tek čista fantazija..."

Front Evrofila u Velikoj Britaniji traži od fronta Evrofoba da, umesto što širi paniku od posledica ostanka zemlje u Uniji, odgovori na seriju pitanja:

- Kako bi u slučaju odlaska, Evropska unija nastavila investiranje u Ujedinjeno Kraljevstvo?

- Kako bi Britanija zadržala pristup Zajedničkom evropskom tržištu?

- Kako bi sačuvala vitalne ekonomske interese u evro-prostoru?

- Kako bi se zaštitila od gubitka mnogih radnih mesta u EU?

Sutra - Kako otići iz EU (3): Norveški model za "dan posle"
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online