Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.01.2016.
08:30
D. Lukić - Vesti A

Kako otići iz EU (1): "Evropska fantazija" na Temzi

Konfuzna, kontroverzna i "hoćeš-nećeš" evropska politika britanskog premijera Dejvida Kamerona, izazvala je na početku nove godine priličnu konfuziju na Ostrvu i duboke podele u njegovoj, vladajućoj Konzervativnoj partiji.

Reuters
Premijer na TV: Ako narod glasa za izlazak iz EU, vlada će to sprovesti

Na tapetu je i dalje klasična Hamletovska dilema: "Biti ili ne biti" u ovakvoj Evropskoj uniji? Britanci, do kraja iduće godine, a po svoj prilici još u toku predstojećeg leta, treba da na narodnom referendumu kažu da li će da ostanu u Uniji, a u situaciji kada su dva suprotstavljena bloka - većinski evrofobičan i manjinski evrofilan - zvanično ušli u javnu bitku za svoj koncept daljih odnosa sa Briselom...

Kameron je, pred samu Novu godinu konačno izašao na čistinu i objavio da će lično lobirati za ostanak, ali u jednoj EU koju će prethodno pokušati da, u pregovorima sa ostalim članicama, temeljito rekonstruiše. Takvu, reformisanu Uniju, ponudio bi zatim Britancima na narodni plebiscit.

Ključ je u Berlinu

Nemački pristanak na ovu listu uslova smatra se presudnim za uspeh Kameronove EU "fantazije". Ta "fantazija" je, međutim, ujedno i preludijum za održavanje referenduma (do kraja iduće godine) na kome bi Britanci trebalo da odluče na koju će stranu. Ako u pregovorima uspe do februara, Kameron odmah obećava raspisivanje referenduma.

Kvadratura kruga Dejvida Kamerona je što mu je Partija većinski opredeljena za "brekzit" - izlazak iz Zajednice, kao uostalom i stalna većina sugrađana. Uz to, politička većina na Ostrvu smatra da je premijerov poduhat menjanja Unije "čista fantazija", izbegavanje neminovnog, a u nadi da će Britanci, na kraju, prihvatiti ma šta bude ispregovarano sa Briselom.

Kameron se već uputio u prvu turu lobiranja za njegovu "fantaziju".

Prilikom upravo završene posete Nemačkoj, trudio se da Angelu Merkel pridobije za njegov plan evropskih reformi i, prema interpretacijama u Londonu, ostao prilično kratkih rukava.
Kameronov paket sadrži lepezu zahteva prema Briselu, a ovi su ključni:

- Traži eksplicitnu obavezu Brisela da evro ne bude glavna moneta reformisane Unije (Britanija je odlučna da ostane u njenoj funti)

- Zahteva oštru redukciju briselske birokratije, ma šta to praktično značilo

- Insistira na redukciji socijalnih davanja za EU migrante na Ostrvo, pre nego što u Britaniji počnu da privređuju (moratorijum na socijalnu pomoć u roku četiri godine po dolasku u Britaniju).

- Ultimativno zahteva pristanak Brisela da se London izuzme iz daljih evropskih integracija, što praktično znači i veća prava nacionalnim parlamentima da blokiraju briselske zakone...

Sutra -   Kako otići iz EU (1): Skok u mrak

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online