Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 19.11.2015.
08:33
Z. Mirković - Vesti A

Beč regrutni centar za džihad

Austrija je, posle maskara u Parizu, ponovo dospela u žižu interesovanja pošto je jedan od saučesnika u zločinu boravio u ovoj zemlji pre dva meseca. Pretpostavlja se da su se u Austriju doselile i neke vodeće ličnosti Islamske države.

Reuters
(Ne)vreme puno izazova: Nebo iznad Beča

Beč već duže važi za centar vehabija sa prostora bivše Jugoslavije, koji se okupljaju u džamiji Sahab u Sedmom okrugu. U toj džamiji je nekad propovedao hodža Nedžad Balkan, koji sebe naziva Ebu Mohamedom. Austrijske vlasti ocenile su ga kao ekstremnog hodžu, kao i ljude koji posećuju ovu džamiju.

Poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić u više navrata je ukazivao da nije problem sa vehabijama u Bosni nego u Austriji odakle se vehabije regrutuju i finansiraju kao i da je "jabuka razdora muslimanima u Bosni" poslata iz Beča. Kao glavni protagonista vehabizma u Bosni pominje se hafiz Muhamed Fadil Porča, imam samostalnog džemata u Beču.

U džamiju u kojoj je propovedao Porča, koji je inače školovan u Saudijskoj Arabiji, dolazio je i izvesan Asim C. koji je 1. oktobra 2007. pokušao sa dve ručne granate da uđe u Ambasadu SAD u Beču. U izveštaju Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) u Austriji iz 2007. posebno se pominje bosanska dijaspora unutar koje postoje grupe koje pripadaju "neofundamentalističkoj interpretaciji vehabizma".

Uticaj na sandžačke muslimane ima Ebu Muhamed, koji reisa Cerića naziva "vođom neznalicom" i koji je u intervjuu austrijskim medijima pre nekoliko godina pozvao muslimane da stave Kuran iznad zakona. Koliko je vehabizam jak u Austriji govori i slučaj Senada Podojka iz 2006. Ovaj veroučitelj iz BiH, koji je bio i šef islamskog nastavnog kadra u pokrajini Gornja Austrija, tokom rata u BiH izdao je pesme koje su raspirivale mržnju protiv drugih vera i kojima je navodno učio i đake u Austriji.

Teška integracija

U Austriji živi oko 339.000 muslimana, od kojih su većina imigranti i teško se integrišu u društvo. U Beču postoji paralelno islamsko društvo čije pripadnice, na primer, ne izlaze iz kuća niti znaju nemački jezik.

Krajem prošle godine austrijska policija uhapsila je Tutinca Mirsada Omerovića optuživši ga da je imao direktnu vezu sa kalifom Islamske države Abu Bakr al Bagdadijem u Siriji. Mirsad, koji je delovao pod "borbenim imenom" Ebu Tejma je osumnjičen da je prikupljao novac za Islamsku državu, kao i da je regrutovao mlade džihadiste. On je držao govore i u 2. bečkom okrugu, u džamiji Altun Alem čiji je hodža Adem D. duže vreme bio pod prismotrom. Mirsad i Adem važe kao bliske osobe Nusreta Imamovića, "poglavara" sela Gornja Maoča u Bosni.

Nedžadova majka Srpkinja

Nedžad Balkan, koji je poreklom iz ugledne porodice Kučevića u Tutinu, ni u Islamskoj državi ni Al-Nusri, ni Al-Kaidi nije najbolje kotirani džihadista sa prostora bivše Jugoslavije.

On je samo najeksponiraniji jer uređuje vehabijske sajtove Vijasti umeta i Sandžak sa umetom i
najviše preti.

Porodica Nedžada Balkana šezdesetih godina prošlog veka iz Tutina odselila u Tursku gde su, umesto Kučević, dobili prezime Balkan. Kuća u kojoj su u Tutinu živeli odavno je porušena.

Nedžad ima stričeve koji žive u Nemačkoj, retko dolaze u Sandžak i nemaju nikakve veze sa vehabijama. Malo je poznato da je Nedžadova majka Srpkinja koju su u Tutinu, gde je davno dolazila, zvali Ilja, a njeno pravo ime niko nije znao. Njegov otac Faruk se protivio verskom radikalizmu svog sina. Priča se da je zbog Nedžada pre nekoliko godina doživeo srčani udar" i umro. Nedžadov deda Bajram je umro u Turskoj.

Letovao u Tutinu i Novom Pazaru

Od Nedžada Balkana mnogo bolje kotirani Mirsad Omerović, takođe iz Tutina, poznatiji po pseudonimu Ebu-Teima i mladalačkom nadimku (dok je bio u Tutinu) Mića bodež i Adem Demirović, iz Ribarića kod Tutina koga je još 2012. FBI stavio na listu "opasnih ljudi" spremnih za najgore terorističke akcije na Balkanu i po Evropi.

Adem Demirović je bio povezan sa grupom koja je vrbovala maloletnu Sabinu Selmanović (15) i Semru Kešanović(16) koje su pobegle od kuće i završile u Siriji. Letos je iz Beča, svojim kolima, došao u Srbiju, skoro mesec dana boravio je u Tutinu i Novom Pazaru gde se jedno vreme klanjao u "Furkanu" iz koga je Abid Podbićanin vrbovao mlade iz Sandžaka za rat u Siriji. U policiji su tvrdili da je Adem "pod prismotrom", da za njim nije bilo poternice, niti je u Sandžaku činio krivična dela.

Za Podbićanina se najpre čulo da je poginuo u Siriji, a potom da je živ. Postoji verzija da je fingirao svoju pogibiju i da je i dalje aktivan na sirijskom ratištu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.11.2015. 11:54
pa ljudi čuli za manir bečke škole.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online